[技術討論] 想整自動填表程式,應該學咩PROGRAME?

小弟想整個自動填表既程式,想問下高手CHING們應該學咩LANGUAGE先整到,如下:

我自己有一D WORD既TEMPLATE表格,

流程:
1)客人網上係輸入資料,CHECK下岩唔岩FORMAT(例如中文全名一定要中文,入英文就SUMMIT唔到)

2)付款。(PPS, VISA/MC/AE)

3)確認付款

4)自動SEND回SERVER(OFFICE),一份已填好表格既DOC & PDF & 同時自動PRINT OUT一份

因為小弟淨係識D HTML,我知第1 PART應該唔難做,但2,3,4唔知應該學D咩LANGUAGE先做到
希望高手們指教下

小弟想整個自動填表既程式,想問下高手CHING們應該學咩LANGUAGE先整到,如下:

我自己有一D WORD既TEMPLA ...
yinhk 發表於 2013-6-12 19:23

第2步麻煩D,如果只係Paypal就好易,其他都要向相關機構申請,仲要比年費(手續/服務費)
http://www.visacommercial.com.hk/zh_HK/enrollment
已經唔係language問題, 而且如果要保障安全,又要做埋SSL

第3步只係轉接問題
第4步只係backend language選擇問題 (可選PHP,ASP,JSP, etc), 不過論library, 我認為PHP/ASP較多

第2步麻煩D,如果只係Paypal就好易,其他都要向相關機構申請,仲要比年費(手續/服務費)

已經唔係language問 ...
神秘二代 發表於 2013-6-12 20:37

多謝CHING指教
但我想問下年費一般幾時度? 小型企業,但想電腦化

關於第4步,其實自己去寫難度高唔高?

多謝CHING指教
但我想問下年費一般幾時度? 小型企業,但想電腦化

關於第4步,其實自己去寫 ...
yinhk 發表於 2013-6-12 20:49

自己致電查詢
每間銀行都不同
其實都有一站式服務....如paydollar, 免除以上麻煩 (Google keyword: 網上付款系統)
http://www.paydollar.com/

第4步一定高,因為你只會HTML.....OOP應該都沒學過.....

自己致電查詢
每間銀行都不同
其實都有一站式服務....如paydollar, 免除以上麻煩 (Google keyword: 網上 ...
神秘二代 發表於 2013-6-12 21:33

即係我要去搵OOP既課程去讀?

yinhk 發表於 2013-6-12 21:53

如果要學一隻language, 快則半年, 慢.....幾年都唔知可唔可以
你要衡量時間, 究竟比出面公司接黎做定自己花時間去搞
仲要識埋security....真係無經驗同時間都唔得

yinhk 發表於 2013-6-12 21:53

又有人想唔用中電港燈自己買發電機

如果要學一隻language, 快則半年, 慢.....幾年都唔知可唔可以
你要衡量時間, 究竟比出面公司接黎做定自己 ...
神秘二代 發表於 2013-6-13 20:25

因為唔急,所以想學下先,起碼到時就算搵人寫,自己都知應該點同佢傾,
請問CHING邊度有呢D課程上

因為唔急,所以想學下先,起碼到時就算搵人寫,自己都知應該點同佢傾,
請問CHING邊度有呢D課 ...
yinhk 發表於 2013-6-13 22:03

其實可以買書自學....不過先決定用邊種backend先再學會好D (速食ge話)
如果唔速食就學基本功, java/C++/Python 都係唔錯ge選擇

如果要比錢出去上堂.....唔係咁知邊間好.....
http://www.systematic.com.hk/ <--呢個我未上過, 可以睇下網上D意見先

其實可以買書自學....不過先決定用邊種backend先再學會好D (速食ge話)
如果唔速食就學基本功, java/C++/P ...
神秘二代 發表於 2013-6-14 01:04

JAVA 係咪比較易上手?