覺得我地E行有幾多人來有幾多人走。意指轉行

我從事左E行7~8年。而家辭左工去自己攪公司。
岩岩起步,收入很微,但堅持。我永遠相信總有一天會成功的。
入行打左7~8年工,我有感覺得好多人入來,也有好多人離開,有見過有D朋友轉左行唔再做我地E行去左整車。

個人認為我對地E行既熱誠同衝動好多人都係為左興趣。但有好多人覺得搵唔到食而離開,但其實不是的,係要俾你有冇窿路。但發現出窿路之前,你可能要走好長既路,而且一定要要有興趣。

最近有agent 搵我,話佢地出得起 30k-40k 去搵一個 senior web developer.

佢既要求係: 識Node.js(optional),MongoDB database(optional), 識responsive design (optional)
但我自問我只係識做最responsive design而己。

對... 電腦這行, 無番D 熱誠 和 興趣 真係好易走,
同我同期的IVE 同學 已經 大部份轉晒 非核心部份 (SALE) OR 非電腦類行業...
真係覺得可惜, 但又高興佢地 找到自已的道路... 都算值 ^^

有幾微先?

佢既要求係: 識Node.js(optional),MongoDB database(optional), 識responsive design (optional)
rc_90_2000 發表於 2014-10-9 03:55 PM

乜都optional嘅?

頭尾都識..但我仲做緊9K~~

乜都optional嘅?
chimp 發表於 2014-10-10 00:49

可能有D REQUIREMENT佢無打@@

我從事左E行7~8年。而家辭左工去自己攪公司。
岩岩起步,收入很微,但堅持。我永遠相信總有一天會成功 ...
rc_90_2000 發表於 2014-10-9 15:55

一腳踢?

頭尾都識..但我仲做緊9K~~
chingchiu169 發表於 2014-10-10 01:49

咁你要反省下點解仲收9k,我左中右都唔識,但唔止9k

回覆 9# DarkHero

因為呢啲野係我做緊呢份工無野做個時自學。
學多啲野傍身