[技術討論] 大量用戶system, 開發時有無野需要注意?

正在開發一個system, 有website, 有app, website和app 會共用同一個web service 和 db

做過estimate, 初期會得幾百人使用, 一年之後會有超過5萬人online (依個數字幾乎係95%確定)
至於每秒request尚未確定, 要睇個system寫成點先知

未試過開發依個scale的system, 唔知server會係點配置, 所以參考左一D網上既討論
https://tw.knowledge.yahoo.com/q ... n?qid=1305091308080

我估計將來server個架構可能會係以下三種其中一種
1. 多webserver + 1DB server
2. 1webserver + 多DB server
3. 多webserver + 多DB server

以上三種係咪可行既方案?
如果採用依幾種架構, 而家一開始做開發, programming 方面有無野需要配合? 例如有無咩技術一定要用, 又或者有無咩技術一定唔好用?

正在開發一個system, 有website, 有app, website和app 會共用同一個web service 和 db

做過estimate, 初期 ...
3ldk 發表於 2014-10-13 00:42

巿面果d cloud service 就係針對未知需要幾多或幾強硬件去運行你個系統, 佢係以你運作規模及流量計錢, 最重要係隨時可以修改要幾多core cpu, 幾快cpu, 幾多ram, 幾多server, server點配置, ....... 等等.

我會考慮...
1, Budget,
2, System Limitation

我會選三, 因為個彈性 比較高D , DB 用CLUSTER,  WEB SERVER 用LOAD BALANCE, 但這個 最少 都要用 半球至 一球 BUDGET 不等.

如果樓主冇相關經驗適而揾個有經驗人士幫手好D,始终呢類系统話多唔多小唔小,如果對街仲麻煩,剩係做security已經好頭痛例如防 DDOS / sql injection / Security Risk Audit, 正常用要顧及如何high availability / load balancing 及用咩 backup restore strategy, production前如何stress test , production後DR plan 每樣都係大topic, 講都講唔完

回覆 1# 3ldk

5 萬人 online 唔代表要勁機, 要 depend on request rate ....
    到時再做 Migration ...$$$

其實係5 萬個users 定係有5萬concurrent connections ..

depends on bottle neck....
long processing time -> many webserver
long db query time -> many db

project initial develop can run in 1 db.
you may scale up db by replication.
webserver also can be scaled up later

其實係5 萬個users 定係有5萬concurrent connections ..
556556bt 發表於 2014-10-13 11:11

5萬concurrent connections, 也就是中文所謂既5萬人在線

如果樓主冇相關經驗適而揾個有經驗人士幫手好D,始终呢類系统話多唔多小唔小,如果對街仲麻煩,剩係做security ...
a2940u2w 發表於 2014-10-13 10:13

security我有經驗, 至於搵咩人幫手, 暫時唔到我話事, 到時hardware方面會有人搞, 但開發方面要我去做research, 要知道程式需唔需要同hardware配合

---------------------------------

Anyway, 依個post唔係一個搵solution既問題, 而係一個programming問題
係多server既架構底下, programmer洗唔洗特別去配合?

例如, 有load balancing, 依個page連左去一個server, 下個page又連左去另一個server, 咁D session點打通?

又例如, 如果有幾個DB, REG果陣寫左入去DB A, LOGIN連左去DB B, 咁又有問題

以上都係我自己諗出黎, 唔知係咪真係會咁, 定係我白擔心?

5萬concurrent connections, 也就是中文所謂既5萬人在線

security我有經驗, 至於搵咩人幫手, 暫時 ...
3ldk 發表於 2014-10-13 19:55

咁你應該睇多D enterprise scale 既pattern and practise 既書.