我想學造網站

有咩好門路?

慢慢睇
zpswhy9e 發表於 2014-11-17 11:57

背得曬嘅已經係website高手

慢慢睇
zpswhy9e 發表於 2014-11-17 11:57

我乜Q都唔識點睇?

先學用 photoshop / fireworks, 畫一個示範用的網頁layout (有 logo, menu , banner, 同 copyright 係底的) (但都係建議學用 photoshop, 本人用 fireworks做網的, 但自adobe cc 新版本開始己經將 fireworks 這個軟件,消滅左了, 未來只有留下photoshop。)

然後下一步學html碼, 學用 dreamweaver. 了解左 *.html 既file 係網頁瀏覽器打開同用文字編輯器打開有什麼分別先。學會了基本的。用table 來做排版寫網頁之後, 就試下用 fireworks / photoshop , 利用圖片切割工具, 試下如何去切割 出網頁內容 export 成 html。 把匯出來的html在dreamweaver 內打開, 修改其超鏈接, 就這樣基本一個有超鏈接的網頁就完成,學會了第一步,邁向網頁設計師成功的一大步了。

其他老手,或可能覺得唔會用table, 但作為新手教學用途, 先學會用table, 再學用 fireworks / photoshop , export 出layout 出 html ,都會係table排板的。所以個人認為先學會用table。可以快速學會左超鏈接之類其他的html碼。

高階既老手,包括我自己, 已經唔會用table來寫網頁的了, 但我還是會用 dreamweaver的,而且我們都是直接打code來做網頁的,而程式人員則不會愛用dreamweaver, 而使用 notepad+ , sublime 之類。但我用dreamweaver 是因為我的角色不是programmer,我是 web designer/ frontend web developer。 dreamweaver ,可以方便我看到打入code 後, design view 有沒有反應。但這種高階方法,對於一個乜都唔識既人, 唔岩學。

先學用 photoshop / fireworks, 畫一個示範用的網頁layout (有 logo, menu , banner, 同 copyright 係底的) ...
rc_90_2000 發表於 2014-11-17 12:42

唔該晒呀!  仲想問下而家係咪轉晒用html5?  html5正式版係咪已推出?

唔該晒呀!  仲想問下而家係咪轉晒用html5?  html5正式版係咪已推出?
聖人 發表於 2014-11-17 13:15

1. html5保留以前大部份既野, 以前舊有既site冇用到D html5 removed既feature都可以算係html5
2. 推出左NNNNNN年, 但係未有一個web browser可以100% support HTML5所有feature

1. html5保留以前大部份既野, 以前舊有既site冇用到D html5 removed既feature都可以算係html5
2.  ...
KinChungE 發表於 2014-11-17 15:39

可以行到canvas 就夠

2.  ...
KinChungE 發表於 2014-11-17 15:39

我估佢問定標準,其實HTML5標準係10月28日先由w3c定實,屬於HTML5初版

回覆 5# rc_90_2000

用小畫家畫好初版再講。