[操作疑難] 求教!! Excel formula problem...

細佬我遇到個難題...求大家幫忙

只識用sumproduct搵到黃貓有2隻,
有冇Formula可以自動計埋所有黃貓加埋幾錢呀

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

細佬我遇到個難題...求大家幫忙  

只識用sumproduct搵到黃貓有2隻,
有冇Formula可以自動計 ...
LEARZA 發表於 2014-11-24 17:44

其實你貼去軟件區,可能仲會更快有人答你。
=SUMIFS(C2:C7,A2:A7,"=Cat",B2:B7,"=Yellow")

Insert 個 Pivot Table, 順序勾選 Animal, Color, Price, 所有分類的 Subtotal 都會列出來。

其實你貼去軟件區,可能仲會更快有人答你。
=SUMIFS(C2:C7,A2:A7,"=Cat",B2:B7,"=Yellow") ...
mdws2002 發表於 2014-11-24 19:55

感謝mdws2002兄!!
細佬又學多個function~

進取少少再問
其實用SUMPRODUCT做唔到到架??
因有同學用緊excel 2003, 所以要再努力求教...

Insert 個 Pivot Table, 順序勾選 Animal, Color, Price, 所有分類的 Subtotal 都會列出來。 ...
Charcoal99 發表於 2014-11-24 20:00

pivot table都好方便
可昔細佬未撐握如何執靚個table既排位...

我提供另一個方法啦 不過就做多幾個步驟
首先係D2度輸入 =IF(A2="Cat",IF(B2="Yellow",1,0),0) 並拉到D7 咁就計算到有Cat+Yellow既就會show1

然後係E2度輸入 =C2*D2 就可以將D2拎到既1 同C2既Price 相乘

最後係E7度輸入=SUM(E2:E7) 就可以計算到總數
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我提供另一個方法啦 不過就做多幾個步驟
首先係D2度輸入 =IF(A2="Cat",IF(B2="Yellow",1,0),0) 並拉到D7 咁 ...
gh0st 發表於 2014-11-24 22:04

很好的學校功課取分方法
請幫助用你的方法計埋另外4種動物嘅總價值

其實我份功課要計十幾款動物,廿幾個品種既總價值

感謝mdws2002兄!!
細佬又學多個function~

進取少少再問
其實用SUMPRODUCT做唔到到架??
...
LEARZA 發表於 2014-11-24 21:03

都係差唔多嘅啫。
=SUMPRODUCT((A2:A7="Cat")*(B2:B7="Yellow")*C2:C7)

都係差唔多嘅啫。
=SUMPRODUCT((A2:A7="Cat")*(B2:B7="Yellow")*C2:C7)
mdws2002 發表於 2014-11-24 23:41

多謝mdws2002老師!!!