[技術討論] indie game app

problem solved

有排你學

有排你學
Jackass_TMxCK 發表於 2014-11-29 19:33

我諗唔會寫D好複雜
都係D 2D休閒GAME
半年出唔出到一隻呢?

我諗唔會寫D好複雜
都係D 2D休閒GAME
半年出唔出到一隻呢?
nkg 發表於 29/11/2014 07:38 PM

睇你IQ有幾高,有底有腦ge一定得

2D game唔會好難做

unity3d?其實好易寫,寫javascript又得,c#又得,網上資源又多,想試玩既話,可以先由一些半製成品開始 (starter kit),逐part去改,改到你想要既效果就可以了。

寫game要識嘅嘢好多。
我覺得寫game嘅人比寫application program 嘅人勁

單機game 傻ge都寫到, 寫MMO server 先係難點

寫game要識嘅嘢好多。
我覺得寫game嘅人比寫application program 嘅人勁
takayo72 發表於 2014-12-4 05:52

咁只係果個人寫既application唔夠大同唔夠勁, 總對無game勁過app依回事

回覆 8# garrodran99

傻同唔傻冇關係。如果要認真起上黎game engine都要寫成半年。同埋寫game冇想像中咁易,1/60秒入面要render成個scene已經係好大學問。Event system、script manager、component-based actor、real-time process、resource cache,每個subsystem除左efficiency,好多好多因素要考慮。剩係decouple啲subsystem都有排搞。你講到咁易,我想問你有冇上架過一隻commercial game?

只果mvc做得好,mmoprg既server只不過係將個base game logic放係server,client既game logic唔好update。但network latency大既話做即時既game就要多好多extrapolation等等既功夫。但server絕對唔比單人game難。