你們架設 mysql常不常用 foreign key ??

點解市場上咁多 mysql的web不用 foreign key ??  以係由程式控制呢??

我多數都用foreign key
不論mariadb, mssql etc.

我多數都用foreign key
不論mariadb, mssql etc.
hongkong_netcop 發表於 2015-1-3 21:29

應付到高流量WEB 嗎?

應付到高流量WEB 嗎?
student_abc 發表於 2015-1-3 21:41

未試過
做親都係中小企(系統不多過50人用, 冇做website)

不過高流量WEB會唔會用hbase好D?

我聽過有老幾輩既 programmer 話做 indices 會拖慢個 db 所以唔做

可能以前有啲 DBMS 有 bug 所以咁啦,不過我自己而家做 MySQL, PgSQL 一定會做足。要高 IO 就考慮 NoSQL 啦,當中 MongoDB 同 SQL 比較接近,會容易上手啲。

我聽過有老幾輩既 programmer 話做 indices 會拖慢個 db 所以唔做

可能以前有啲 DBMS 有 bug 所 ...
justlazy 發表於 2015-1-3 23:14

all right

可能以前有啲 DBMS 有 bug 所 ...
justlazy 發表於 2015-1-3 23:14

理論上落index係insert/update時會慢左
但係select唔會慢左, 甚至有可能快左

理論上落index係insert/update時會慢左
但係select唔會慢左, 甚至有可能快左
KinChungE 發表於 2015-1-5 14:47

新的 database 其實 係唔洗 index....
即係 big data 類 database
落左 index 反而仲慢

落左 index 反而仲慢 ...
snoopy11hk 發表於 2015-1-6 12:26 AM

有無例子同相關link參考下?

落左 index 反而仲慢 ...
snoopy11hk 發表於 2015-1-6 00:26

MySQL唔係Big data類