[其他] 編寫網頁程式發展路向如何?Html5? Flash?

太多年沒接觸寫網頁, 未知現今用取向如何呢? Flash 當年風頭, 一時無兩, 有人話 Flash 已走下坡,  Html5 可完全取代 Flash, 真的嗎? Javascript, css, dreamweaver, 等還多人用嗎?

真, 如果唔需要考慮IE既backward compatibility的話

真, 如果唔需要考慮IE既backward compatibility的話
KinChungE 發表於 2015-1-14 14:34

backward compatibility 意思係 ...... ?

回覆 3# elvinlws

IE6,7,8

Flash有Web cam有sound有好多native function做media一流,好大部分HTML5+CSS3+JS已可以取代但100%仲有排。當然唔洗100% Flash已經被睇低+沉落

回覆 1# elvinlws

you forget flash is ria

回覆  elvinlws

IE6,7,8
minazuki 發表於 2015-1-14 15:54

IE9都對HTML5援非常有限
連CSS animation都唔得

JS+CSS3

以今時今日網站黎講, 已經冇人會做全 FLASH 網站了。
早在幾年前的全FLASH造的網頁,真係好多樣化,好精彩,
反而而家D網頁再冇人用FLASH做了。除左一D廣告,
所以可以講話已經淘汰左FLASH用來做網頁。對於我ED冇學到AS,唔精AS既人,一大快事,老早應該好淘汰,因為覺得好難學,由其是AS3.0,完全唔識寫,好在out左,而家唔洗用,冇花時間學到亦唔洗學了因為已經冇用。

目前,而家都仲係用 JS + css3 係最主流,
而HTML5 同canvas, canvas 又係好難的,不過如果只係做一般既網頁,canvas不會常用。

FLASH而所以玩完原因太多了。但我覺得有份殺死FLASH的最大兇手係,已故既蘋果教主 steve job。主要原因係因為佢推出iPhone 唔俾 flash 安裝入手機, 但偏偏iPhone 又得到市場認同而大賣, 係流動裝置既市場發展迅速的情況下, FLASH 不得不死, 還記得當年蘋果網站為了要解畫唔俾flash入iPhone, 刻意在蘋果網站上做了D HTML5 canvas 可以做到的網頁功能同效果 放左係蘋果的網站上去推薦D人用HTML5, 不過時至今市場很奇怪的是, HTML5 到到今時今日都唔可以講話主流。
主流的還是 JS + css 3.0。HTML5 canvas 可能又係太難學了, 因為叫人打 code 寫野, 真係好似以前我中學時代用電腦控個烏龜畫公仔果個唔知乜鬼野軟件咁(唔知有冇人記得)。

HTML5 canvas 要成主流就要睇 adobe edge / google web designer 軟件,到底有幾多人去用。
資料參考:
https://creative.adobe.com/products/animate?promoid=KANXM
http://www.google.com/webdesigner/