想轉行入it, 請問有咩課程岩讀

有冇d課程係讀幾個月, 可以教你一d基本既寫program智識?

暫時係搵到呢個
https://www.peak.edu.hk/tc/course.php?id=82184385

唔該大家幫幫手

好老實講,只係讀幾個月,係唔會轉到行
有心入行嘅認認真真俾幾年時間讀返個 HD/Degree 啦

回覆 3# kasterli

我諗住另外報個master洗底,不過戈D洗底科應該冇咩program學,所以報埋呢個

回覆  kasterli

我諗住另外報個master洗底,不過戈D洗底科應該冇咩program學,所以報埋呢個 ...
竹林山水甲天下 發表於 2015-2-2 22:19

咁 master course 都應該夠
你上面個 course 無返啲基本 concept 打底我驚你睇得明 syntax 但唔明做緊啲咩

回覆 5# kasterli

其實真係想請教下, 如果我諗住入行,應該讀咩課程適合?

回覆 6# 竹林山水甲天下

hi 大大 課程其實並不是重點 it 尼行其實係不斷累積而得來
最重要係興趣
it 有好多種工種 networking , progamme ,  security .....
老實講係要浸好幾年
BUT CHING KEEP GOING ,
progamming 較易理解langauge : vb , python

竹林山水甲天下 發表於 2015-2-3 00:15

不要讀any web code 開發課程
想有錢途讀
C C++ C# & JavaEE & javaSE for 大工司developer trade stock program
Java for android & OBJ C for IOS developer Apps & Game

想穩定做network / Sec & IT support 包你好固定 不會被炒
CCNA CCNP  CCDA CCNP CCSE CCSA + LPI1/2/3 + MCSA & MCSE & MCTS

有冇d課程係讀幾個月, 可以教你一d基本既寫program智識?

暫時係搵到呢個

唔該大家幫幫手 ...
竹林山水甲天下 發表於 2015-2-1 22:33

冇乜必要就唔好做IT啦.. 仲要做programmer? 唉....
人工唔係十分高... 成日冇得放工.. 趕deadline果陣做到hihi... 冇左自己生活.. 除非你真係十分有興趣.. 如果只係為搵食就算吧啦....

竹林山水甲天下 發表於 2015-2-3 00:15

如果有心打好個底,推介你跟下呢個課程
MIT 有質素保證又唔洗錢

https://itunes.apple.com/us/itun ... e/id341597455?mt=10