網站制作問題制做類似excel試算表係網頁入面

如果想做個類似excel試算表係網頁入面
例如好似呢個網既"網路代購自動報價"咁
係商品標價打入數目,之後會自已計到total出係最下面一格
helpbuyusa.com/autoquota
請問要點寫?
html5做唔做到?
萬分感謝

如果想做個類似excel試算表係網頁入面
例如好似呢個網既"網路代購自動報價"咁
係商品標價打入數目,之後會自 ...
adamhk 發表於 2015-3-16 09:26

javascript.
簡略..我估都係整D TABLE比人之後打野入去自動計下話..唔洗好似真係EXCEL咁掛?

javascript.
簡略..我估都係整D TABLE比人之後打野入去自動計下話..唔洗好似真係EXCEL咁掛? ...
chingchiu169 發表於 2015-3-16 09:31

唔洗真係好似excel咁
只要做到例子網站咁就可以
式1. A 乘 B + C + D = E
式2. A 乘 B 乘 C + D + E = F
唔知咁樣講清唔清楚
Thanks for your reply.
唔知有無javascript既例子可以提供參考下?

唔洗真係好似excel咁
只要做到例子網站咁就可以
式1. A 乘 B + C + D = E
式2. A 乘 B 乘 C + D + E = ...
adamhk 發表於 2015-3-16 10:39

咁你係咪有哂TEMPLATE邊格加邊格係SUM先..有就是但GET 個格既VALUE黎計數再DISPLAY係另一格就OK

咁你係咪有哂TEMPLATE邊格加邊格係SUM先..有就是但GET 個格既VALUE黎計數再DISPLAY係另一格就OK ...
chingchiu169 發表於 2015-3-16 10:57

無template呀
式1同式2係我想做既計算黎
有無code可以參考?
Thanks.

form + js 咪得囉

舊有, 返學交功課方法: JS + FORM...

建議方法, 用Angular.JS.
http://www.lovelucy.info/angularjs-best-practices.html
COPY AND PASTE上面個段, 3分鐘都唔駛就做完...

BTW,ANGULAR.JS真係連EXCEL都做到...
http://thomasstreet.com/blog/legacy/spreadsheet.html