有幾多人返工寫code會有份spec俾你跟住做?

我想知道係咪勁大既大公司先會有份好似大學功課咁仔細既spec, 然後要個programmer好似做conversion 咁寫code?

因為我見好多地方都係是旦口講, 搵張紙求其劃D野就叫個programmer開工

所謂口講無憑,唔白字黑字寫清楚,到時有bug都唔知係programmer寫錯定係個designer講錯。

回覆 2# ati16800

香港好似只有大大公司先會有咁清楚既spec俾D P仔做野咋喎??

回覆  ati16800

香港好似只有大大公司先會有咁清楚既spec俾D P仔做野咋喎?? ...
dvd-rw 發表於 2015-3-21 22:36

做VENDOR都會有SPEC/DESIGN DOCUMENT

做VENDOR都會有SPEC/DESIGN DOCUMENT
beggar1210 發表於 2015-3-21 22:55

vendor要交spec 比user

回覆 5# lulufish

但唔會detail到programmer level 丫嘛

回覆  lulufish

dvd-rw 發表於 2015-3-21 23:01

其實係問題黎...
咁你點知個 program 點 run?
想改的時候又可以點 quote 價?

dvd-rw 發表於 2015-3-21 23:01

睇個project 有冇program spec
大公司/大project 通常有(應該)

回覆 8# lulufish

所以就係問, 如果唔係做大大公司, 其實去到programmer果度會唔會只係得好簡單既野自己自由發揮

所以就係問, 如果唔係做大大公司, 其實去到programmer果度會唔會只係得好簡單既野自 ...
dvd-rw 發表於 2015-3-21 23:18

通常跟UI 去
某類logic 應該有講
但ux 個d 通常唔會講明點做