求教基礎sql

是咁的,我有一份功課(唔會直接講題目,想自己試吓做)

咁依家俾咗堆DDL我,叫我加 views 同triggers,而維基就話一個table 一個trigger only,係咪 create view 唔可以係trigger做?

再者我insert完正常應該要update view,個view先會更新

但係依家就咁select * from view 嘅結果又更新咗,係咪我做錯咗。。。。。。

原諒細佬1999

視乎所用版本

視乎所用版本
DarkHero 發表於 2015-3-29 23:52

因為條題目焗要整view 同trigger,係DDL依個起步位,我覺得無可能有太複雜嘅嘢,update個view係我覺得唯一合理嘅做法,如果佢會自動update,即係我多舊魚咗

求指教,初學

以我所知, view係唔會儲起任何data
所以原table data有乜改動, view都會即時變埋

如果要硬上弓,ddl 用trigger可以做啲咩

如果要硬上弓,ddl 用trigger可以做啲咩
brotherofninth 發表於 2015-3-30 23:38

http://en.wikipedia.org/wiki/Database_trigger

款款DBMS唔同
唔知你用邊款, 答唔到你

款款DBMS唔同
唔知你用邊款, 答唔到你
KinChungE 發表於 2015-3-31 00:31

如果mysql呢?
份嘢好含糊,唯有靠估

1)
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/view-updatability.html

通過view可以update data....不過太複雜既view 應該未必得..

2)
正常每次database有咩新insert data..update data.....都唔駛改view既definition......除非要加column..

1)

通過view可以update data....不過太複雜既view 應該未必得..

2)
正常每次database有咩新insert data. ...
CT333 發表於 2015-3-31 10:40

其實咩情況下先有可能透過view改data?

回覆 9# brotherofninth

如update subset data

舉例:

好似我想改hr table 內所有女同事可以加一天 m 假

我可以create 定一個view 如v_hr_female , 裡面filter 所有女同事

咁條update query 就可以寫成

update v_hr_female
set holiday = holiday + 1