[操作疑難] Google spreadsheet 取得 Google form回應之問題

其實我都唔知Google 野應該係邊問好...不過照係度問下啦
我諗住用google spreadsheet做個簡單database擺D人物資料
例如form收集班別學號生成worksheet 1,
worksheet 2提取worksheet 1既班別學號(圖1)方便自動顯示學生資料

但我就發覺我每一次做完份form submit之後
張worksheet 2既function都會自動跳左行(圖2)

唔知有冇得解決呢?
例子:
Form
spreadsheet

因為我想整個簡易既登記表格出黎比人用,填完form就可以睇到果個人既個人資料,順便可以查詢+排序
script就寫左,但form>spreadsheet既問題就唔係好明

唔想佢跳行, 請加$號

唔想佢跳行, 請加$號
KinChungE 發表於 2015-5-7 21:15

好似都係唔得

INDIRECT(ʺworksheet1!B14ʺ,TRUE)
試完~

INDIRECT(ʺworksheet1!B14ʺ,TRUE)
試完~
神秘二代 發表於 2015-5-8 00:24

感激不盡!!!
可以解答一下嗎?
點解同樣係引用但果個唔得既?

因為Google form submit = 插入新一行
如果直接reference, 佢會自動移行
所以要用indirect方式令佢不會移行~

所以要用indirect方式令佢不會移行 ...
神秘二代 發表於 2015-5-8 00:29

明白!!!
非常多謝

所以要用indirect方式令佢不會移行 ...
神秘二代 發表於 2015-5-8 00:29

我又有個問題啦...就係indirect 唔通係唔可以自動填滿既...
咁如果要儲上百個資料,咪要手動起數百格...

已自行了斷
改成 =INDIRECT("worksheet1!B"&ROW(2:2),TRUE)
就可以向下拉了

.