熟手Website 連Backend, freelance 都常收幾多?

可以用Opensource, 要汁theme/UI,
包host, 通常收幾多,我個客完全唔mind係咪Opensource, 最緊要做到個網出嚟,

資料料性網站,交下form咁

師兄們你地平時做好e種通常收幾錢個?

提提你

報價比人之前 最最最最最緊要知道 個host 用緊咩 Spec , 有無得升,

以我為例,試過接一個判上判 用 window IIS6 , PHP 4 , 沒 mysql, 只有 ftp 權限, 有mssql 但係無得 access

但係要儲底 每張form 既資料, 你會點做

己經無可能用 呢個年頭新興既framework  所以要開高價啲

提提你

報價比人之前 最最最最最緊要知道 個host 用緊咩 Spec , 有無得升,

以我為例,試過接一個判上判  ...
hihihi123hk 發表於 2015-5-15 23:29

no existing host

jackson123456 發表於 2015-5-15 23:43

呢啲真係最正既 JOB

想長做長有 開個合理價

唔想做 就開高少少

可以PM <- 自信比論壇其他人 更有經驗 + 抵

jackson123456 發表於 2015-5-15 23:43

我既話

如果可以㨂到個 http://themeforest.net/category/site-templates theme岩個客,省時快捷方便+平

如果個客想要既THEME 係100% taylor made 既,全部野想自己砌一定唔平。

點解?因為我專注做番 developer 既工作, 講真排版呢啲野(應該搵designer 做 ),我上面條LINK 啲THEME 排好哂版,你諗到放咩圖/字入到就搞掂。

另外值得一題既係 , 網頁設計潮流 呢啲野 跟外國 真係唔差架。

不過要做到上述講既野,frontend techniques 絕對唔可以少, 至少有好多 係themeforest 既theme 有啲已經開始轉用 angular js / emberjs / handlebar

有人想搵我做 都可以 PM傾傾

可以PM
hoikin 發表於 2015-5-16 00:25

im the developer , not the client , wanna know the market price

我既話

如果可以㨂到個  theme岩個客,省時快捷方便+平

如果個客想要既THEME 係100% taylor made 既 ...
hihihi123hk 發表於 2015-5-16 00:42

im the developer , wanna know market price

im the developer , wanna know market price
jackson123456 發表於 2015-5-16 02:21

邊有得話咩市價,個個requirement 都唔同,例如啲客想有個 Search 位,有啲又slide in , slide out。

一般黎講我自己心諗面會 拆開啲 Task 計 hour,希望啟發到你啦。

例如
起Server -- xx hours
Apply Domain -- xx hours
Backend API -- xx hours
form validation ( 包啲乜) -- xx hours
Website UI  -- 最浪費時間( 自己由零開始的話,砌responsive + 試 每版起碼用你1日),最難計既一 part , 一定要 傾掂個UI 大約係咩樣 先可以報到價,所以我 係前幾樓咪講左 ,真係唔好同啲客咁樣玩。傾果時 講到明你會用呢個砌好既 theme layout再做customize 加加減減入面啲widget ,轉下色,加下search. 如果唔係你報到個價高一高   做埋啲design 又唔夠人地靚又要收得貴,咁真係好多餘 ,玩死自己玩死香港 IT。

都係果句,造呢堆Theme 班人係明正言順既front end developer + designer (外國有啲公司百幾人 0 backend,full source 出呢啲Theme 搵錢) , 當中所用既frontend framework/font/library 可能你聽都未聽過,  你唔好理,人地做得型,documentation 又齊 又係 best sales 真係無得輸。

舉個好簡單既例子,真正既 front end developer 係唔會用 .css 黎做development, 如果仲諗住用 .css 砌layout 你已經輸左係起跑線

最後 Total= Man hours * ( Expected wage/hour ) (市價可能講緊 $150個鐘掛

呢個係心諗個數黎

最後出quotation 比人就將啲task 落番價錢

---------------------------
分清楚自己係做緊 developer , 唔係designer 。

一般公司接 既WEB Project 係會有個 designer 一版版出layout 比個客,firm左再Quote 實價。你做唔到呢樣野就唔好夾硬黎,美感呢啲野真係要培養出黎,唔係到時賠了夫人又折兵。

「我曾經都試過自己用 Bootstrap 砌版面,但當你見過人地啲 best sales theme 係點砌出黎既時候,你就會頓時覺得自己好廢。」