求問programmer前途

小弟無degree 無經驗但自問做野有衝勁學野快, in house到做一個月到就上哂手, 而家份工個system係非.net 非java + 20年前既 legacy system, 平時寫tsql stored procedure整reports& 寫scripts 在舊system加新funtions 同新programs , 有時整下front end php only,dept內部有比較新既erp system同sharepoint等,但係唔會有機會掂到。
年終無花紅無雙糧, bonus有無未知。
而家做左1年, 人工方面就係無投票權果隻, 得12k(老細話已經唔錯), 扣左強積金得11k 左右。
小弟仲讀緊parttime degree, 仲有一年grad
放工之後就練.net, augularjs, nodejs, bootstrap, javascript, etc, 寫c# asp mvc webapi ef 做crud無問題, angular filter ngrepeat call restapi, ngview,  routing 都識,但公司唔會有新野做, erp,  sharepoint起碼做3年先有得掂
講真比cy leung講一講無投票權, 真係好介意,成日都覺得自己係廢青咁
想問下各位c兄, 我應該grad左先轉工定繼續做?
繼續做落去對將來人工會唔會好大影響?

進入IT業前,停一停,諗一諗

http://hknoit.blogspot.hk/

你幾歲先?
我都冇Degree... 人工就...
Degree唔係最重要... 最重要係你識幾多野.. 同有幾多樣野可以Expert...

你幾歲先?
我都冇Degree... 人工就...
Degree唔係最重要... 最重要係你識幾多野.. 同有幾多樣野可以Expert. ...
7h1r733n 發表於 2015-6-11 10:05

有25, 屋企有負擔仲要比4皮幾學費, 其中一個屋企人有意外以後做唔到野, 呢排真係好大壓力, expert既定義係咩?
成個website frontend+ backend 可以自己一個做哂ok唔ok? 而家份工係做1-many, 1-many-many 既crud 同reports

有25, expert既定義係咩?
成個website frontend+ backend 可以自己一個做哂ok唔ok? 而家份工係做1-many, 1 ...
oncepw 發表於 2015-6-11 10:09

咁你覺得你最熟最叻最勁係咩language?

繼續做, 羅經驗, 冇degree者除非有十年經驗以上, 吾系一般吾使諗
degree呢d野系見工用, 你有無料反左工才知

咁你覺得你最熟最叻最勁係咩language?
7h1r733n 發表於 2015-6-11 10:22

C#同tsql

我咁講啦... 如果你真係"識" 咁多野呢... 12k真係比低左o既...但你又得"1年"經驗.. 又冇degree.. 好難嗌得高....

最重要係你d"經驗"好普通囉... 一個成完成一個Web Site呢D算係好"基本" 做唔到根本唔會請你添.. 而且我唔知你果D "Web Site"有幾大型...

你要識做d "特別" d o既野... 咁你咪有value囉..

我咁講啦... 如果你真係"識" 咁多野呢... 12k真係比低左o既...但你又得"1年"經驗.. 又冇degree.. 好難嗌得 ...
7h1r733n 發表於 2015-6-11 10:39

但係咁又返返去蛋同雞既問題, 唔係做contractor唔會接到d 大project, 我而家份工寫既program係比母公司既main product既子公司既user黎maintenance product用, db record幾萬條左右, 舊d既幾十萬條(唔係website, 咁我係咪應該行erp路?)

繼續做, 羅經驗, 冇degree者除非有十年經驗以上, 吾系一般吾使諗
degree呢d野系見工用, 你有無料反左工才知 ...
kckcp 發表於 2015-6-11 10:27

thanks!! 但係我成日都驚做耐左會出唔返黎, 你一講十年我仲驚