請問用那個LANGUAGE, 可以下載馬會賽馬資料?

如題?

如題?
Ponya 發表於 2015-6-14 16:52

問題上已經錯左,唔係邊種LANGUAGE可以下載馬會賽馬資料
而係馬會比唔比你ACCESS佢個賽馬資料庫

如果強行要說的,則是SQL了......

問題上已經錯左,唔係邊種LANGUAGE可以下載馬會賽馬資料
而係馬會比唔比你ACCESS佢個賽馬資料庫

如果強行 ...
sunhikari 發表於 2015-6-15 10:11

拆html code都得嘅,不過拆html code咩language都做到啦。都係同language無關係

問題系, 你想點用先 ??
馬會網上果D, DOWNLOAD左, 吾計拆HTML, 都有排你執, 呢D系小學雞才問既問題, 因為一般吾系甘做
比如: 雞旦煮熟左, 可吾以可變反雞旦呢.....

bash, wget/curl, sed, grep > csv?

多謝樓上師兄回答, 我吾識, 但以為應該吾困難, 因為之前搶IPHONE, D人都係可以下載程式碼, 然後再用程式輸入資料去搶. 所以覺得馬會下載資料會好方便.

多謝樓上師兄回答, 我吾識, 但以為應該吾困難, 因為之前搶IPHONE, D人都係可以下載程式碼, 然後再用程式輸 ...
Ponya 發表於 2015-6-15 21:20

佢唔改頁面就係
iPhone都試過幾次轉頁面防程式
如果你有心有力...願意每個月改四五次program, 應該無野ge....
係maintain煩姐

但要注意 ==> 版權所有 不得轉載 © 2000-2015 香港賽馬會

you can search for keyword "web crawling"
For me, I will simply use php + simpleDom
http://simplehtmldom.sourceforge.net/

you can search for keyword "web crawling"
For me, I will simply use php + simpleDom
清仔 發表於 2015-6-16 12:44 AM

Thanks, C-hing

咩 launguage 都可以