有無 free 既 sms gateway 可以用 web service send 去香港電話

之前做左個 google 既 script, 負責 monitor 自己 D web site 同 股市行情, 一有問題就會 send sms 比部手機.  去左旅行都收到, 超方便.  而 send  sms 就只係用番 google 日曆既 sms notification, 個 script 加一行入去用 sms 通知就得.

點知 google 27 號開始就停左 sms notification 既功能, 網上搵左 D 免費 send sms 既網站, 大部份 send 唔到香港電話 (因為用 csl 既 gateway 已經摺左), 搵到可以 send 既就有機械人驗證, 想扮佢 個 http request 都唔得.

唔知有無人用開 免費 既 sms, 可以比我用 program 去 send, 例如一個 web page 唔需要機械人驗證, 我可以扮佢出一個 http request 攪掂, 又或者直接提供 web service 比人 call 既.  最重要係可以 send 去香港既電話.

免費 SMS Gateway 我都想知 haha

如果改用 其他 push notification 吾用SMS 得吾得?
例如 Pushbullet, 你已經可以用 [java/PHP/http request] send [Message/File/URL]
去你0既手機 ...當然前提係要安左佢先啦

應該冇。有既我都想知

send sms係要俾錢電訊商的,應該唔會有公司貼錢俾人用。

免費 SMS Gateway 我都想知 haha

如果改用 其他 push notification 吾用SMS 得吾得?
例如 Pushbullet, 你 ...
heiko 發表於 2015-6-25 09:28

其他 push 既方法, 好多都要部手機上左網.
SMS 既好處係手機唔需要上網, 可接收範圍比較大, 接收訊息係免費既, 最正係去到海外旅行一樣係免費收到.

應該冇。有既我都想知

send sms係要俾錢電訊商的,應該唔會有公司貼錢俾人用。 ...
tsangwailam 發表於 2015-6-25 10:20

網上有免費既, 以前香港有好多免費的 (用 CSL既 gateway, 家陣 close 左), 家陣只係外國至有免費了.
不過, 家陣仲 send 到比香港電話既, 加左有機械人驗證, 唔可以用程式去扮 (或者可以講係我唔識, 如果有 ching 識既教教我都好).

應該冇。有既我都想知

send sms係要俾錢電訊商的,應該唔會有公司貼錢俾人用。 ...
tsangwailam 發表於 2015-6-25 10:20

如果你用人手 send, 可以試下 http://globfone.com , 可以免費 send 香港電話, 但有機械人驗證, 唔一定係 checkbox, 有時要填圖入面既字, 呢 part 自動化唔到.

回覆 6# Super169

冇api 都係冇用,你用bot 離send大量,佢應該會block 你。

你用得唔多不如比錢算,唔駛攪咁多野。

回覆  Super169

冇api 都係冇用,你用bot 離send大量,佢應該會block 你。

你用得唔多不如比錢算, ...
tsangwailam 發表於 2015-6-25 18:08

ching 唔好講笑喇, monitor job 都唔會有大量既 sms 喇, 一日出得幾個都已經唔會係好事, 可以有幾大量.
用開唔駛錢, 當然係想一直免費喇.  萬一有 bug 亂 send 既就 $$$$

ching 唔好講笑喇, monitor job 都唔會有大量既 sms 喇, 一日出得幾個都已經唔會係好事, 可以有幾大量. : ...
Super169 發表於 2015-6-25 22:31

既然你都寫好左,不如你簡單啲 用 Google calendar 個 API  + 佢 Google Apps 個Mobile push 算啦

同埋你話海外收 SMS 唔洗錢,但係你都要買電話卡放入電話度 先會收到SMS 除非你係用鐘意漫遊然後熄Data嗰啲人啦。

其實2015年 買電話連少少3G Data 已經好容易,而家去海外旅行,我都一定買當地有Data 嘅電話卡 放入手機,如果真係要打返香港本地電話,買個Skype  係外地用 Data 打番香港本地 都好平姐

既然你都寫好左,不如你簡單啲 用 Google calendar 個 API  + 佢 Google Apps 個Mobile push 算啦

同埋 ...
hihihi123hk 發表於 2015-6-25 23:56

我家陣就係用緊 calendar API 出 SMS, 最衰係 google 突然收起左既SMS notification service.
轉用 network 既 push, 係 香港就 OK, 但去左旅行或者 network 收唔到既地方就收唔到了, data network 既盲點比 sms 多好多.
而且, SMS 如果你當時既地點接收得唔好, 佢會自己 resend 的.  我試過一野過收番成日既 sms.
SMS 係用電話網絡, 唔駛用 數據漫遊的, 只要你個電話有電話既漫遊開左就得.  
出海外用番香港張電話卡已經可以收到 SMS 的, 海外收都係免費架, 呢樣我用左好耐, 次次旅行都係咁收, 可以好肯定係唔駛錢既.  

當然, 真係攪唔到 SMS 既都無計, 焗住用 data 了.
不過我見網上仲有 D 免費既 SMS send 到去香港電話, 我估應該仲有條 path 係可以免費 send 既, 所以想睇下有無人用緊.
如果果D網站唔係有機械人驗證, 已經可以用 http request 去佢度 扮人手 send 了.  所以如果搵到個無機械人驗證既網站都或者有得攪的.