[操作疑難] 點應對D麻煩internal user

黑人僧到爆
俾左一疊report之後就話俾左requirement
而成疊入面得幾張有data做
頭幾次開會都只係傾某3份
而家話要做埋其他,我話係新req
佢又死嘈話一早俾左,x

完全考驗EQ,有無師兄可以教下點做

Inhouse? 定街客?

In-house 先麻煩
成日話佢俾左req而IT唔做

In-house 先麻煩
成日話佢俾左req而IT唔做
alexwang 發表於 2015-6-24 19:17

Inhouse咪同佢講... "我而家唔係唔幫你做, 不過做係要時間... 我睇下schedule再復你幾時搞掂啦.. "

Inhouse咪同佢講... "我而家唔係唔幫你做, 不過做係要時間... 我睇下schedule再復你幾時搞掂啦.. " ...
7h1r733n 發表於 2015-6-24 20:30

其他部門排緊隊,想快你地傾掂先

我mark extra report做new item
佢就死話之前俾左layout,唔係新野,係我地無做
而無data果D,同佢講話另一個project會做,到時先做
佢又死loop

我mark extra report做new item
佢就死話之前俾左layout,唔係新野,係我地無做
而無data果D,同佢講話另一 ...
alexwang 發表於 2015-6-25 09:04

Inhouse就無謂搞到太難看... 慢慢做囉.. 做幾耐你定的.. 佢鬼識咩.. 佢玩野咪拖吓佢囉.. "係要做咁耐架... 係做到.. 但唔係click兩個制就變到出黎"
明冇?

如果個 requirement management system 做得好 ~ 應該無位比人入
但如果係打工 ~ 有野咪做lor , 無需勞氣

大大點解咁大反應? 想打交?
佢要多咗嘢, 咪要求多啲時間!
啲要求不清楚咪開多幾次會問, 不要自己斷估或讀 ...
toylet 發表於 2015-6-24 20:32

開過一次,已經講過無data
第二個project係會做呢D數,到時包埋落去
而家佢就死口話我講遲D做埋

而最黑人僧就係度loop話11年已經request
X,年頭先開第一次會
幾時request關乜事