你地公司有無升上 Java 8 ?

聽到有個 friend 仲要 main 緊 java 1.4 (4)  嘅 System

替啲Friend + 係嗰度做既Programmer 可憐,真係脫節到無哂癮...

上左Java 8 之後 rewrite 哂所有之前係  Java 7 強行寫嘅 functional programming ,清新哂

Java 8 終於唔洗再對個 null 字,真係爽到喊~

各位 Ching 真係要快啲上 Java 8

Java 8 終於唔洗再對個 null 字,真係爽到喊~
hihihi123hk 發表於 2015-7-30 00:09
下? 何解?

我覺得新Java好討厭先真
乜鬼都講security
想bypass哂佢都唔得

下? 何解?
LoneGumMan 發表於 2015-7-31 02:24

終於 Official 可以用 Optional 去取代 null

好多 software, framework 的 latest version 都唔再 support java6.
而家公司 server 用緊 6 都要特登摷返舊 ver  framework, tools...etc 黎夾...
jdk1.4 更加唔好講 (公司有部份重要 system 仲用緊, 但應該無乜可能 upgrade. )

未上曬。

好多 software, framework 的 latest version 都唔再 support java6.
而家公司 server 用緊 6 都要特登摷返 ...
sk2k 發表於 2015-8-1 15:24

其實有啲大公司真係好短視,一個長期用嘅 internal system 都抱住 「用到就算嘅心態」,

脫左節太耐, 基本上無咩可能再升級(Cost 太大,應該等同 Rewrite )

咪搞到仲用緊舊野, 一啲係呢個年代靠open source library/framework(已經 100% test coverage) 好簡單就做到嘅野,因為 version 太舊用唔到而要自己人寫

自己寫唔係話唔得,但係個 dev cost 會大左好多,然後又係度話 IT 燒錢 根本自作自受

其實有啲大公司真係好短視,一個長期用嘅 internal system 都抱住 「用到就算嘅心態」,

脫左節太 ...
hihihi123hk 發表於 2015-8-2 23:38

>>>其實有啲大公司

應該係大部份