[技術討論] 有關大量send SMS system

一直用開其他公司幫我send sms
但現在一個月大約會send 十萬個SMS (香港同澳門)
想自己做個system去send
參考過以前的post
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=2

想請問最經濟方法是否
*買一個GSM MODEM
*join 所有電訊商 無限同台send SMS plan
*用SMSLib去send

你首先要問下個gateway得唔得先
(如果你要send全球

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# gakko

只send 港澳
當然澳門貴的話會找其他公司send, 都是比較pricing而已
用GSM MODEM個solution 思路是否正確?

你要肯定你send個d no 係同台先,send 錯台要俾錢都幾com計。

回覆 4# tsangwailam

知唔知d gateway會唔會話到俾我知係唔係同台?

whatsapp send唔使錢

自己搞用GSM MODEM係可以
民用plan無限多數都係上限10000個/月,禁止商用,或者唔歡迎商用!!!!
你唔會知對方係咩台
GSM MODEM又未必夠人地provider快,(單口~800條/小時)
所以要搵電訊商傾solution/商用plan

十萬條黎講,你搞埋搞埋未必夠人地平,夠人快,夠人穩定(唔清楚你用緊果間provider係咪特別貴)

用GSM modem AT command send 就得.

用GSM modem AT command send 就得.
sonofgod 發表於 2015-7-31 23:36

100K msg / month, I am very sure the account will be blocked within 24 hours.

自己搞用GSM MODEM係可以
民用plan無限多數都係上限10000個/月,禁止商用,或者唔歡迎商用!!!!
你唔會知對方 ...
537923 發表於 2015-7-31 22:16

你指既人地係電訊商定專send SMS既公司?
已經搵緊香港個幾間電訊商約傾business plan
都係周圍quote價睇咩solution最好