[其他] programming選擇+轉工問題

大家好, 刻意開post問下各位前輩意見

我做左4年programmer, 都係寫mobile, 主要android, 用cross-platform library同時寫ios+android都試過. 但總是越來越唔想做mobile, 因為

1. 而家太多人做, 尤其畢業生, 好似任何一個人龜係屋企, 寫過下hello world就叫自己mobile programmer
2. 太少需求,  mobile係有需求, 但相對其他j2ee, oracle就少好多, 一打開jobsdb大部份都係j2ee, server野
3. 門檻低, 同 1. 差唔多, 其實寫過下java睇過下書, 寫android都冇問題. 當然我知有高人寫android好勁, 但香港寫mobile其實都係砌下ui咁, 上網大把reference, 抄code都抄到.

我兩個月前轉左工, 而家係某中資國企銀行(A公司)做緊. 都係寫mobile. 但突然最近有另一間港資上市公司(B公司)請我寫hibernate+oracle.

兩間公司人工差唔多, 但:
A公司20分鐘車程, B公司車程1.5 hour
A公司副利好好多, 有差唔多20日大假. B公司得12日

B公司不介意我冇db經驗, 肯出而家同我一樣既人工... 但如果我去B公司, 即係我要放棄之前4年mobile經驗, 由頭再來.

但留番A公司寫mobile, 我又看不到前路. 成日羨慕d可以做backend, 接觸到大型DB既同事, 覺得佢地d exp重要好多. 好多大公司都要oracle經驗.. 好過我日日係度砌ui

我係一個好鐘意寫code既人, 希望各位指教一下... 選A還是B公司好..

謝謝各位指教

留係A公司,話唔埋識到官、富二代

db都可以寫programming

db都可以寫programming
mgchat 發表於 2015-8-9 17:20

PL/SQL

完全睇唔到有理由要轉去B

如果A 係perm 完全唔駛諗B
大家好, 刻意開post問下各位前輩意見

我做左4年programmer, 都係寫mobile, 主要android, 用cross-platform ...
anoir 發表於 2015-8-9 15:57

你要開始學睇doc
iOS果邊就試下寫framework
Android果邊就寫下so, jar
呢兩條先係mobile app programmer既向上之路

如果A 係perm 完全唔駛諗B
java2 發表於 2015-8-9 20:46

係perm.. 如果唔係冇咁多日大假

寫app玩下就得 到依家都係視為marketing 一部份 經濟一差就0 demand, 另一邊就係production 冇左你唔得 你話邊樣重要d