點先可以盡快睇得晒前人寫ge code

點解要睇晒?

公司Dsystem 好多個class,睇唔晒咁多
sorryman 發表於 9/8/2015 18:17

個 class 不需改就不需睇, 只需睇 interface?
大大做乜先? 重寫?

同事叫我test ,中間改過少少coding style ,我驚出問題,唔知點搞
sorryman 發表於 9/8/2015 23:51

就咁睇個 class 的 PEM (interface) 來 test 就夠, 不需要理入面做乜吧!
PEM = Properties, Events, Methods
一兮就咁睇佢改咗乜, 比對舊 codes 和新 codes!
問佢上手有無 test cases 留底?

冇test cases,不過我諗上司係叫我做uat test
sorryman 發表於 10/8/2015 00:04

UAT = User Acceptance Test
咁就用 User(s) 角度去 test 了, 不需要理啲 coding!
照計應該有舊 UAT test cases....

ok thz
sorryman 發表於 10/8/2015 00:07

若大大無乜信心不知做乜, 問上司啦! 不要斷估!

ok thz
sorryman 發表於 10/8/2015 00:07

BTW, UAT 一般兮對應 system requirements 來做!
大大可先搵返 System Analyst 嗰份 requirements!

到底是 UAT 定 Unit Testing?