[操作疑難] 點樣將 excel file 某D data 傳過去 html webpage?

例如我有以下 excel:

如果我想響 webpage 度 read "20" 同 "3" 呢兩個 data,
應該點做?
如果我之後修改個 excel file, 響 CPU 同 RAM 之間加一兩行 data, 又會唔會影響 html D data?
請師兄指教
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

又或者咁, 例如我要讀 RAM 果行既 data,
有無方法用 php, html 讀到 "RAM" 呢個字 (而唔係讀 A5), 之後就可以 read 到 "20", 同 "2" 呢兩個數值?

其實xlsx係一個zip file入面有幾個xml
只要你extract佢同read個xml咁就ok,但當然事情係冇咁簡單因為佢既格式有啲特別,你要搵到你想要嗰格再去番strings.xml度搵個字,如果你個xlsx冇特特別格式,一兩日都搞得掂

其實xlsx係一個zip file入面有幾個xml
只要你extract佢同read個xml咁就ok,但當然事情係冇咁簡單因為佢既格 ...
chi251155 發表於 2015-8-13 02:47 PM

有無 D 例子參考下?

用csv係一個方法

via HKEPC Reader for Android

用csv係一個方法

via HKEPC Reader for Android
gakko 發表於 2015-8-13 03:58 PM

Excel 已轉為 csv,
我試過用呢個 code 去 get 個價錢, 但唔 work:
  1. <?php
  2. $product = "RAM";
  3. $filename = "../Data/Price List.csv";
  4. function find_user($filename, $product) {
  5.     $f = fopen($filename, "r");
  6.     $result = false;
  7.     while ($row = fgetcsv($f)) {
  8.         if ($row[0] == $product) {
  9.             $result = $row[1];
  10.             break;
  11.         }
  12.     }
  13.     fclose($f);
  14.     return $result;
  15. }
  16. ?>
複製代碼
係有咩問題?

php 不如data 倒入mysql直接read

php 不如data 倒入mysql直接read
紫河馬 發表於 2015-8-14 09:05 AM

即係點攪?
即係用 mysql for Excel 呢D?

將CSV import入RMDBS其實好簡單,好多tool做。如果你係用MySQL,又有用phpMyAdmin之類,印像中入面都有地方俾你import CSV入table。不過小弟十年以上無再掂PHP同phpMyAdmin,而家係點,唔清楚。

另外呢位同學可以多尐諗下有咩方法同角度可以解決問題,直接問咁樣點做,大家答完你捉埋手仔做,做完之後對閣下前途無乜好處。
而且你描述問題亦都唔夠好,你一開始無講到你想讀死某幾格資料,定係想跟返RAM呢兩行嘅資料。兩者解決方法差好遠,一個直接去讀某個column,一個叫先讀第一個column見到RAM先移去相應位置。
你個file係xls定係xlsx亦無講清楚,兩者format差好遠,xlsx係open format又係XML為基礎,易讀好多。xls係proprietary,難攪好多。

你嘅問題,可以好多方法諗。呢度嘅師兄都教咗你唔同方法解決。
1. 呢個你自己諗嘅。PHP直讀Excel內容。
2. chi251155兄教。如果個file係xlsx,可以當佢係XML讀。
3. gakko兄教。你可以先轉佢做CSV file先再處理,可能簡單少少。不過你無講過你讀呢個file有乜限制,究竟係由user upload再由你個PHP處理定點?叫人點幫你?
4. 紫河馬兄教。你可以先import入MySQL再去database讀。不過好似上面咁講,你無講過第一步呢個Excel file係點入system,唔知你有乜限制。亦唔知你係唔係static咁將資料每次由administrator load入system。

p.s. 請起title講明你用PHP,如果係Java或C#,做法好唔同。