有冇巴打已經轉左用nosql(e.g. monogodb)?

睇左一陣..
好似依家restful + nosql比較夾
因為可以直出json
有冇巴打已經唔用mysql 轉用呢d? 主要分別係咩? thanks

用緊node加mongo,最方便係唔駛做migration同埋唔駛用erm去model啲data,但其實好多時都係用番erm不過彈性高啲,又有得embed

db 同 json 有直接關係?

db 同 json 有直接關係?
DarkHero 發表於 2015-8-31 23:38

mongodb 每個collection入面每個item本身已經係JSON

mongodb 每個collection入面每個item本身已經係JSON
max918 發表於 2015-9-1 00:01

講返樓主個問題
restful , json, db三者關係

回覆 3# DarkHero

mongo用bson(binary json)去儲document
我諗樓主既意思係唔需要再process啲data就可以直接return比client
不過其實唔係咁理想,首先write要做validation (defensive programming)
read嗰陣又唔係全部field都會return哂同埋dependance都係要搞一搞

回覆  DarkHero

mongo用bson(binary json)去儲document
我諗樓主既意思係唔需要再process啲data就可 ...
chi251155 發表於 2015-9-1 01:09

bson 可以俾client 用到?
似乎都要經過轉換先可以食到

回覆 7# DarkHero

你唔駛做呀嘛mongo做左, mongo用bson黎儲, 用javascript黎retrieve出json

上面話出JSON方便....
其實只不過中間有人幫你做左je, 並唔係Mongodb/NoSQL優勢
寫得好既話,兩者分別不大,甚至SQL更比較適合(最基本,支援relation, transaction都唔係隻隻有)

睇左一陣..
好似依家restful + nosql比較夾
因為可以直出json
有冇巴打已經唔用mysql 轉用呢d? 主要分別係 ...
educationer 發表於 2015-8-31 21:54

如果個 Project 屬於 R&D 類別,schemaless 係開心好多

其實無話一定要用死邊一種,岩用就可以,兩樣一齊用又得