有意入行做programmer!

請問有咩課程可以讀左入行?
我無咩基礎
願意用幾年時間讀

bachelor of science in computer science in any major university?

我無咩基礎
願意用幾年時間讀
小鬼血 發表於 2015-9-29 20:58

究竟ching你幾歲?點解想入行?你之前已經自己搞咗幾年,但仲係零基礎,又唔係好回post。係討論區都唔係好肯討論,咁好難學落去。

我無咩基礎
願意用幾年時間讀
小鬼血 發表於 2015-9-29 20:58

根本上, 寫PROGRAM 系吾使讀, 你肯花幾年時間, 不如讀其他專業(非IT)野重好
一般HK人思維, 以為讀得多就系好, 偏偏PROGRAM 吾系, 寫PROGRAM系思考/思維/方法, 即個腦要活D....
吾知其他PROGRAM人系味甘諗呢...

(我諗好多PROGRAM人, 好多都系興趣為先....讀書都系D理論野...)

當你讀完 programming 之後, 就會發覺你之前讀嗰啲已經過時, 又要再讀過, 而且仲要不斷輪迴...

你幾時聽過讀完藥劑會過時? 一本厚厚的法律書讀完會變得冇用? 厚厚的 programming 書已經過時的何其多! 跌落街可以掟死幾十人.

讀幾年不如讀nursing, 認真, 淨返做緊既都係返唔到轉頭
同埋programmer 唔係o係一個business環境(小本經營/乜都得)係好難知道做乜,因為你做既每一個有用既program都要有business model,除非你好好想像力

當你讀完 programming 之後, 就會發覺你之前讀嗰啲已經過時, 又要再讀過, 而且仲要不斷輪迴...

你幾時聽過 ...
zenith 發表於 2015-9-30 11:03

programming 來來去去都係oo structure, if then else select case
sql get data loop

師兄又發零基礎系列?