你地有冇d program 係寫黎比自己用

屋企有好多電腦,所以想寫d program 將d野自動化
除左bt電影,我諗唔到其他
如果一千以內,買唔買到d家用pr ...
hello999moto 發表於 2015-11-6 00:45

自動化用autoit自己寫吧
再唔係簡簡單單用schedule task

用Python寫左件野限制我細佬玩電腦既時間

via HKEPC Reader for Android

用Python寫左件野限制我細佬玩電腦既時間
gserli 發表於 2015-11-9 06:54

過咗鐘會點?

過咗鐘會點?
henrywho 發表於 2015-11-9 08:14

熄機,再開返都會5分鐘後熄

其實隔一排就俾佢破解到一次,之前我冇hide個 .py source code,佢search到一野del左
後來佢發現用reboot掣會令個timer reset,因為儲住開機時間個file不斷改緊,中途斷電會整壞個file
如果有日佢識用shutdown -a, 我就麻煩喇

via HKEPC Reader for Android

熄機,再開返都會5分鐘後熄

其實隔一排就俾佢破解到一次,之前我冇hide個 .py source code,佢search到 ...
gserli 發表於 2015-11-9 08:20

咁樣訓練佢電腦知識都唔錯喎

樓上果位, 不如起個ad 出黎, group policy 做到限制登入時間啦

用電腦出紅外線去遙控家電。主要用來控制有線電視轉台,有線個解碼器的 EPG 預校轉台很低能,要逐次去 Set,每個禮拜同時間播的節目就要每個禮拜 Set 一次,日日播的節目就要日日 Set,無得話 Daily、Weekly 去 Set。用電腦就可以 Set 工作排程。況且我都好習慣在電腦用 TV Card 睇電視,既然已經對住部電腦,費事另外搵遙控器,用埋電腦去遙控電視的周邊設備(錄影機、有線…etc)重方便。
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1925091

屋企部 8 仔類機頂盒,如果將錄影用的 HDD 駁入電腦睇,會見到每個節目一個 Folder,但係 Folder name 係一串 HEX 數字,睇 Folder name 根本不知是什麼節目。其實每個 Folder 入面有個 File,裡面有節目名、台名、錄影日期、時間…之類的資訊,於是自己寫個 Program 去列出每個錄影 Folder 的資訊。
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1621364

我自己就係兩年前用DOS BATCH寫左個svn server repository backup程式,用工作排程器設定每晚定時行,一直係屋企部跑到而家

到而家剛剛轉左git server我心大細諗緊移唔移植去PowerShell會比較好。