其實有冇人想創業?

其實有冇人唔想打工? 但又沒partner 創業?

有ar,不過無資金 無經驗

(Sent from HKEPC iPhone app)

舉一半手:唔想打工。亦都唔係話想自己開公司做 vendor。比較想做用技術改善生活既 startup。不過香港個環境唔理想,比起做有 R&D 既野,做 business、sales & marketing 會容易啲。

另一半:與其話揾唔到 partner... 不如話揾唔到啱既 partner。出面大把人揾 developer 合作,但 developer 要揾同自己志同道合、無利益沖突、水平相當、仲要夾得黎、時間上、經濟上都許可既人一齊係好難。

搵到個 目標 價值觀 心態 技術 差唔多既知己 其實唔易

唔好睇市面上有幾多人成功創業就盲目追求
失敗的人往往比成功的多

回覆 3# justlazy

其實我想做 vendor + 寫app 的 startup 兩樣都會做, 我唔介意賺得少, 純唔想打工

唔好睇市面上有幾多人成功創業就盲目追求
失敗的人往往比成功的多
hksfho 發表於 2015-11-19 22:57

無錯。呢樣野叫做 survivorship bias,好多人以為人地好似好容易就跑出,事實上死左果啲都無人提過。

其實有冇d公司會張d project 分紅

例如間公司接咗啲job,個客要寫Android,ios版
咁公司就分配4個人,1個android,ios,backend,designer
然後張成個project報價可能一7成比呢team人平分?

I am running my own business and partner with my ex company. The true is you really need to have passion about your product. Writing Code is easy , building a product is very hard. You will also need to do work for Pre-Sales , Marketing , Training and Support. Not an easy task

回覆  idler
其實我想做 vendor + 寫app 的 startup 兩樣都會做, 我唔介意賺得少, 純唔想打工
idler 發表於 2015-11-19 22:58

我絕對明白呢個諗法。所謂工字無出頭,做 developer 個 career path 去到盡最多係轉 project manager 先可以賺多少少。但做生意起碼有機會增加收入同名譽。

雖然好似我上面所講咁我比較唔鐘意做 vendor 販賣(低)技術,但我係 ok 做 consultant 得黎用到新技術做啲未有人做過既野(有少少類似 vending 但唔會只係不斷翻賣以前寫落既 code)。So far 我除左自己本身都遇過幾位師兄係有咁既諗法。每個人(包括我自己)都創過業/仲創緊業,但壞消息就多,好消息未收到過 :faint:

其實有冇d公司會張d project 分紅

例如間公司接咗啲job,個客要寫Android,ios版
咁公司就分配4個人,1個an ...
hksfho 發表於 2015-11-19 23:04

好話啦。我知有公司會不停咁同員工去傾呢樣野,但我未見到過有本地公司真係做出黎。同埋的確條數計少左 PM、Sales 果份。其實唔洗咁多,你每個 project 抽 20% 比所有有參與既 developer + designer 平分,佢地肯定已經開心到暈。