[其他] 想問關於寫app公司嘅野

如果有個idea想寫個app,但係本身自己同partner都唔係讀program,不過大家都覺得有得搞。我同partner都係讀商科嘅,今年fin yr。
我知道寫一個手機app需要好多時間同人力,我唔認為揾多個讀寫program嘅人會可以靠佢寫到app,所以出錢揾出面啲公司好似就係唯一一個方法。
因為我地預計半年後就會執行,所以我諗著自己學左啲basic knowledge先for我之後可能會可以update一啲basic info.,到時揾公司寫完app後我地再請多個programmer黎做maintain,你地覺得可以嗎?

我見都有唔少大公司係幫人寫app,如果想做一個以功能性為主,界面簡潔流暢,有會員系統嘅app,budget預十萬有冇可能?如果無可能,大約要幾多?just for Android

我地唔想省budget就做啲差野出黎,所以會預幾大budget黎做個app,當然成個business仲有其他嘅野support,唔單單係個app。

希望大家認真回答,謝謝。

通常開天價,一係偷左你個埃啲牙
乜都唔識好難搞

其實你冇講係乜野app係冇可能知道幾錢... 10萬budget只可能搵到freelance..
當然如果你個app係冇乜特別.. 連hybrid app都可以做到的話.. 可以壓到去幾萬(freelance)

當然實際要視乎係乜...

通常開天價,一係偷左你個埃啲牙
乜都唔識好難搞
望月小妖 發表於 2015-12-1 23:15

所以冇錢冇資源真係唔好學人搞app... 剩係收maintain都好happy. ^_^

回覆 2# 望月小妖

所以想揾啲大公司搞,同埋格多幾間價咁。

回覆  望月小妖

所以想揾啲大公司搞,同埋格多幾間價咁。
a64843720 發表於 2015-12-1 23:29

我咁講啦... 一般做一隻似樣o既app.. 大約會報你3個月man day... (雖然實際可能只係做一個月)... 咁.. 三個月... 我當3000蚊日.. 3個月都收你20萬.. 當然.. 如果你剩係得android可能平少少..

回覆 3# 7h1r733n

我之前見有啲大公司揾大公司寫app都係十幾萬,個完成度都好高。
我地諗嘅app功能上注重會員系統同埋有少少似一個交流平台咁,唔需要好多動畫,同埋想可以用NFC功能。
我只係想係到試下水温,睇下搞一個有以上功能嘅app會唔會好貴,遲啲都會去製作公司到格下價。

不過freelance一定唔考慮,驚偷橋,而且有一team人做test應該完善好多。
暫時亦都唔洗唔洗做hybrid app住。

回覆  7h1r733n

我之前見有啲大公司揾大公司寫app都係十幾萬,個完成度都好高。
我地諗嘅app功能上注重會 ...
a64843720 發表於 2015-12-1 23:37

唔.... 大公司都係只會assign一個developer去跟你呢個"project仔" ^_^"

回覆 6# 7h1r733n

其實我地預20萬內整到個出得街嘅app。理想係15萬左右。
不過我地比較擔心嘅係,大製作公司偷橋風險高唔高。
同埋如果要之後keep個app嘅運作,每個月要幾錢左右,有會員系統。

回覆 8# 7h1r733n

意思係會做得求其?