香港小一奧數問題 (AB - CD = EF) + GH = PPP

已經有好多個 Version

如果你見到人地寫得差,你 PR 咗未

https://github.com/mingchuno/ABCDEFGHPPP

Facebook Original 解法

真係一石激千浪

Facebook Original 解法

真係一石激千浪
hihihi123hk 發表於 2016-3-25 16:11

簡簡單單, 只係需要用個 arraylist store 起 2-9 之後再係 個 arraylist test remaining 應該唔係 O(n^8)
如果佢係 programmer 的話應該無人請佢?

咁多層loop hard code唔用recursion

其實就算要人手做,識得試,根本唔使十分鐘
成班家長試都未試就驚定先,點教仔女
況且又唔係考試必答題,答唔到唔使死

我一開始係用C++,同Github個C++版差唔多
3分鐘內寫完,0.1秒內run完
algorithm本身complexity都低過圖中既solution (10^8 vs 10!)
真係唔知點解圖中果位仲覺得自己copy & paste一堆for loop好快……

via HKEPC Reader for Android

唔好話就係識用JAVA 隨便加咗Swift 係以上git,玩下野用後推法,由後計翻上前面。

我一開始係用C++,同Github個C++版差唔多
3分鐘內寫完,0.1秒內run完
algorithm本身complexity都低過圖中既 ...
FlyingForever 發表於 25/3/2016 07:59 PM

正確係8! 0,1 eliminated

正確係8! 0,1 eliminated
Jackass_TMxCK 發表於 2016-3-25 22:21

我寫個version冇用呢D前提,所以係10P9 = 10!
另外我一路都唔明點解唔計0……
唔可以leading zero我理解,但放其他位冇咩問題姐?

我寫個version冇用呢D前提,所以係10P9 = 10!
另外我一路都唔明點解唔計0……
唔可以leading zero我理解, ...
FlyingForever 發表於 2016-3-25 23:59

有問題的, 減唔到/加唔到的
因為 所有symbol 都係 distinct 的
1 - 0 = 1 ( non-commutative)
1+0 = 1
咁但係你揾唔到 x - y = x

奧數接受寫program解的嗎?