有冇自己出去做freelancer?

如何找到生意?

我見幾個朋友都係同D公司合作

好難, 要有office 人地先信你, 獨力好難做. 倒不如揾D app 寫下賣好過.
undplayer 發表於 2016-4-15 10:05

app寫左無人download過或者唔多人download鬼有人買?

寫唔難, 最難係搵客, 同客傾最花時間

做果個只係最基本既野

其實你做得好, 一個一個介紹已經大把你做

初頭會好唔穩定, 花好多時間搵客

慢慢會做到你唔想做, 同客DEAL係超煩既事

寫唔難, 最難係搵客, 同客傾最花時間

做果個只係最基本既野

其實你做得好, 一個一個介紹已經大把你做

初 ...
ckarea 發表於 2016-4-16 09:32

無錯,呢個都係我過去五年 freelancer 嘅經驗。一開始難少少,但一旦做起咗個名,啲客會介紹其他人自己打比我。當然有時間多出嚟都會主動揾吓生意,識吓新客咁,再唔係就玩吓 freelancer.com 啲 competitions、Topcoder 咁,唔當正職係好玩嘅。

如果想長遠做 freelancer,盡量唔好當自己係 software vendor,而係 consultant。分別係個客比 requirement 你跟住執藥咁執,同你幫佢度橋到實行做曬。做 consultant 可以 charge by hour (當然要寫明 committment),做 software vendor 就最好 charge by deliverables。

唯一麻煩啲係香港比較多判上判,嗰啲通常做唔到 consulting。而街客好多揾 freelancer 都比唔起錢。 So far 我只得一個客曾經出多過十萬蚊响一個 freelance project 度。

無錯,呢個都係我過去五年 freelancer 嘅經驗。一開始難少少,但一旦做起咗個名,啲客會介紹其他人自己打 ...
justlazy 發表於 2016-4-16 11:30

整個例如CRM如何? 會唔會好過什麼都接來寫?

無錯,呢個都係我過去五年 freelancer 嘅經驗。一開始難少少,但一旦做起咗個名,啲客會介紹其他人自己打 ...
justlazy 發表於 16-4-2016 11:30

freelancer.com D價賤到寧願食少餐飯訓多陣都唔想蝕住做....

freelancer.com D價賤到寧願食少餐飯訓多陣都唔想蝕住做....
dvd-rw 發表於 2016-4-17 16:16

不如ebay賣野好過

整個例如CRM如何? 會唔會好過什麼都接來寫?
BuddyHield 發表於 2016-4-16 18:37

首先你要揾到個比得起錢寫 CRM 嘅客 =)

就算 vendor 接 CRM 都唔一定有錢賺,好多時係 IBM、Microsoft 嗰啲 out source 出嚟,仲要爛尾。