[操作疑難] 點解android studio既emulator超慢?

安裝左最新版既android studio(未用過舊版),ide都ok快,但係個emulator行得超級慢(arm rom),有無CHing知道點解同有無方法解決(唔計行x86 rom)?我部機i5-4460 & 16G Ram,亦無行大食background job同antivirus。

上網睇,個個都話由於x86要扮arm所以慢,但係我以前個setup係i3 host行vmware裡面行eclipse,起個emulator速度都算ok,所以無理由話扮arm就慢。

問開又問,普遍係唔係都用x86 rom而唔用arm rom試野(係落真機試之前),如果要試埋.so又可以點?

search key word : gpu host

主要係rendering問題
而且emulator既像素都好高下

以前,Android4.0或之前唔慢係因為當時要模擬的CPU速度只係Desktop的1/10左右,而家的Android ARM己進化到Desktop的1/4或者更快,當然慢。
而且Android ARM模擬器Google都唔多想Update,主力放係x86全通用擬真器, 一般JAVA/SDK層面上的編程用x86 Rom基本無問題
,要玩到NDK 行SO,用實機調試會實際D。

以前,Android4.0或之前唔慢係因為當時要模擬的CPU速度只係Desktop的1/10左右,而家的Android ARM己進化到D ...

CHing呢句我唔明,點解CPU速度快,模擬就會變慢。難道說新既android OS為了要用快既CPU,就寫多幾句野務求要將粒U用到盡?

上面講到gpu同rendering,我以前無用hardware加速(因為係vm裡面)都唔慢,但而家用左反而慢,而且我d app又唔係行3d,無理由需要快gpu。

CHing呢句我唔明,點解CPU速度快,模擬就會變慢。難道說新既android OS為了要用快既CPU,就寫多幾句野務求 ...
ati16800 發表於 2016-6-4 09:39

ARM同X64/X86係用唔同指令集,要係X64/X86機上面行ARM嘅嘢,首先要interprete做X64/X86嘅指令,依度好晒時間,以前ARM嘅運算能力差啲嘅時候當然無咩問題,但係ARM運算能力提升,相對效能高咗,要interprete嘅嘢就會多好多,所以比以前lag咗。

CHing呢句我唔明,點解CPU速度快,模擬就會變慢。難道說新既android OS為了要用快既CPU,就寫多幾句野務求 ...

1. CPU越多核模擬上來效率越低
   2. 而家解像度提高,2D的jpg顯示,Font 顯示,以至漸變效果全部係由GPU提供,點解用唔到GPU效能?
      廣義上由Windows3 年代開始,好多方格顯示己拋比GPU做,當時叫 Windows 加速顯示卡。

因為ARM CPU越快, 所以 Android加更多"功能"及"特效"充份利用CPU
Android係全個UI用哂OpenGL ES, 不論你個app係點簡單, 就算只得一個TextView出個Hello World, 一樣照用OpenGL, 一樣需要GPU

內置emulator 係慢, 卡
部電腦廢D, 分分鐘RUN 唔到

所以我會用 bluestacks 黎當emulator

內置emulator 係慢, 卡
部電腦廢D, 分分鐘RUN 唔到

所以我會用 bluestacks 黎當emulator ...
vaca3436 發表於 2016-6-4 19:48

樓主要行ARM
Bluestacks做唔到