[技術討論] 關於apache+mysql+php問題

當係local 整個好website, 過去幾十年內要demo比客睇,都係將source 放係public web host。

忽然奇想,而家有無啲咁樣嘅技術, 可以將mysql+apache(or nginx)+php 兩同www source,
可以打包成一個, 例如一個executable (純想象), 交給個客,

個客收到就係電腦直接run個executable, 之後就用番web browser http://127.0.0.1[:port]

就睇到www dev. demo

有唔呢啲咁嘅嘢?

docker

成個xampp zip左俾個客就得

用個portable既server
寫埋document教佢點用

以前試過造隻boot得到vm station連vmdk既cd,boot完就會有個預先setup好既server行緊。

唯一最接近係Docker,不過都唔太實際,仲係要裝好多野
其實你識寫少少script自動化, 都係可以一野deploy去一個sub-domain就可以show比客睇
Docker就算係最in最潮既deploy方式,將environment同app code封裝係一個image入面,不過learning curve唔低

唯一最接近係Docker,不過都唔太實際,仲係要裝好多野
其實你識寫少少script自動化, 都係可以一野deploy去 ...
梁炳 發表於 2016-6-8 01:46

聽完你講 我都係唔明docker做d 咩

回覆 1# takayo72

唔洗諗,一定係用 docker + docker-compose 一鍵著起。

「 Infrastructure as code」大趨勢

我諗你都係怕煩要 Setup Env 姐,但當你識得用 Docker , 租一部 $40 HKD/月嘅機 幾個鐘  講緊 平過 1 HKD For Demo,然後狠狠地成隻熄咗佢,超級輕鬆  

每次都一鍵/ 一條 script 著起

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

回覆  takayo72

唔洗諗,一定係用 docker + docker-compose 一鍵著起。

「 Infrastructure as cod ...
hihihi123hk 發表於 2016-6-8 10:01

玩得docker, 肯定要vps linux 先得

有HKD40 vps 咁平?

玩得docker, 肯定要vps linux 先得

有HKD40 vps 咁平?
takayo72 發表於 2016-6-8 10:20

Digitial Ocean?  應該係 最 Developer friendly 嘅 VPS provider 啲機可以斷鐘計

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone