[技術討論] 想幫間教會出 mass mail

本身自己有寫開 Java mail
用自己 Gmail account 做自己野
但係如果要幫教會出每週一兩次 email
預計五六百人 mailing list
一次過大量投寄實俾人當 spammer

最低成本既初步諗法
將幾百人 email address 名單分類成
gmail yahoo hotmail others
教會嚮三大 mail provider 登記 free account
咁各個分類既收件者就由相對應既 account send 出
最後其他類別就打散 send 出
照顧埋每日傳出電郵上限
每隻 mail recipients 唔多過五十
咁樣有冇問題?

個教會冇自家 domain? 寄生喺其他 free email provider 度, 好肉酸

試吓用 SendPulse, 每月頭 15000 封 email 免費
http://www.sendpulse.com/

個教會冇自家 domain? 寄生喺其他 free email provider 度, 好肉酸

試吓用 SendPulse, 每月頭 15000 封 em ...
justiceice 發表於 2016-6-9 14:06

有係有
不過唔想自己 maint smtp server
唔想郁到佢現有既 setup

有係有
不過唔想自己 maint smtp server
唔想郁到佢現有既 setup
ethernor 發表於 2016-6-9 15:34

咁 SendPulse 一樣都啱你駛, From 個地址都係任你填

咁 SendPulse 一樣都啱你駛, From 個地址都係任你填
justiceice 發表於 2016-6-9 22:56

唔該你先

如果 set 個 Raspberry Pi 放嚮教會, 用番佢自己 ISP smtp
但係要 set 番 reverse dns / dns spf etc
都幾煩, 要問下教會既人先

回覆 5# ethernor

用SendPulse個啲service啦,你自己set server有排攪。

本身自己有寫開 Java mail
用自己 Gmail account 做自己野
但係如果要幫教會出每週一兩次 email
預計五六 ...
ethernor 發表於 2016-6-9 11:28

mailgun mailchimp sendgrid .. 好多 Service 每個月頭一萬封都唔洗錢

好過浪費青春自己搞,仲要跌落 Spam   

要Maintain mail server 嘅 Reputation 係一件好難嘅事

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

mailgun mailchimp sendgrid .. 好多 Service 每個月頭一萬封都唔洗錢

好過浪費青春自己搞,仲要 ...
hihihi123hk 發表於 2016-6-10 11:24

其實你講呢幾間真係出名啲, SendPulse 我都係 search 返嚟

幾個月前幫人搞學校 project 仔, 用 SendPulse 只係貪佢完全免費試用, 唔駛填信用卡又唔駛填公司資料批核

用服務商比較好。  自己mail server blacklist 左好麻煩。

其實你講呢幾間真係出名啲, SendPulse 我都係 search 返嚟

幾個月前幫人搞學校 project 仔, 用 Sen ...
justiceice 發表於 2016-6-10 16:59

多謝幾位既意見先

我除左需要 smtp server 之外
仲要一個用黎行 java program 既 environment
唔知 Amazon EC2 + Amazon Email Service
咁樣每個月俾少少錢係咪好過用用限量既 free service 呢?