香港地有冇人真是只是做freelance生存到?

睇下你做乜野 Project , 我同前老細 Partner 做的其中一個 Project 只係收 Main 都有呢個數有多

好野wo, 你現在自己開vendor公司?
hkcleanhome 發表於 2016-6-12 23:52

同之前老細一齊做, 我自己有間公司, 但無接街 Project , 而家只係做手上的 Project Support 已經唔得閒 , 我地只係做專用系統 , 個 System 要 24/7 行唔死得, 香港無幾多間公司做 , 有都未必做到我地個價同 SLA
我地由 System Design / Installtion / Development / Support / Network 都搞定 (實際係我一個人做,我 Partner 講就天下無敵,做就 ..... )

而家有 Road Map 開發 Ready to Sale Product , 技術無問題, 只係 Marketing , QA , 要花好多時間
只係寫 Manual 已經玩死人 (同埋我地唔打算做香港客, 太 Cheap , SMB 客叫佢買 support 好似要殺左佢)

我識幾個全職freelance 搵到食
通常都係做大system,唔係D幾個月project仔, 咁樣打後剩support都有穩定收入,
同埋D客有部份真係以前full time 識落, 或者搭上搭識返黎

好少話有人乜客都無O係手, 無端端話做全職freelance而又失驚無神就會有D高質素既客走上門.....

I see 好得wo, 開頭如何傾得成? 專用的個客都未見過貨開頭如何相信? 我自己現在只是打工所以好好奇. ...
hkcleanhome 發表於 2016-6-13 01:20

我地免費 POC , 唔收任何錢同你起左套 System 出來先 , 試到得, End User OK 先落單, 最近一個 Project 做左一年 POC 先落單 , 未比錢前已經用在 Production .  我呢行技術層面對我地完全無問題 , 又唔洗養人先有得甘玩

要大system唔找出名vendor但信one man/two men freelance是什麼原因?
hkcleanhome 發表於 2016-6-13 01:49

我呢行香港無乜 Vendor 做,有都未必唔收錢同你做 Full POC , 我同個客好熟, 又鍾意搞技術 , 所以可以照佢地 Requirement 起左套 system 玩下先, 就算個客出 Tender 玩 POC 都係照我個 Design 出, 真係有其他 Vendor 入,佢都未必有時間同技術做到  

我識幾個全職freelance 搵到食
通常都係做大system,唔係D幾個月project仔, 咁樣打後剩support都有穩定收入, ...
dvd-rw 發表於 2016-6-13 01:34

我未做過 fulltime 前都係自己由唔同渠道揾客,係幾難開頭,但接得成嘅客大部份都唔算差,有啲仲幾好,到今時今日我收貴咗幾倍都仲揾我幫手。全職 freelance 時 95% 都係中小型 project,密食當三番。第一年差少少平均每月 18K 左右,之後每年按自己經驗調高收費,做到第三年就有 30K+。