[操作疑難] 新手一問:寫好前端網頁,想用後台進行編輯應該點做?

想自己學寫一個後台出黎,方便日後更新前端網頁
網上睇有分asp/aspx/php/jsp
就新手而言應該用邊一種?
另外想問下node.js具體係做咩

可否講多少少你個前端網頁係點?前端打算如何與後台溝通?

node.js咪係另一種server side scripting language (based on Javascript)
你唔用php/aspx可以用node.js

學邊種都冇所謂, 你搞得掂DB基本CRUD就用邊隻都差無幾

可否講多少少你個前端網頁係點?前端打算如何與後台溝通?
alex959neth 發表於 2016-6-13 19:27

前端係一個資訊型網站
想做個後端出黎比人更新下圖片/更新某一個框內既信息
無會員登入之類既,純前端網站

node.js咪係另一種server side scripting language (based on Javascript)
你唔用php/aspx可以用node.js

...
KinChungE 發表於 2016-6-13 19:51

由零開始學+對日後發展,應該從邊一種入手
node.js好似講到好強勢,不過話難用

前端係一個資訊型網站
想做個後端出黎比人更新下圖片/更新某一個框內既信息
無會員登入之類既,純前端網 ...
iipi 發表於 2016-6-13 20:04

直接download個CMS落黎改改就得
再唔係用wix

http://mean.io/#!/
其實都好多人用,應該唔會好難用既

其實都好多人用,應該唔會好難用既
alex959neth 發表於 2016-6-13 23:17

而家只係識用html5+css寫網頁,再加網上搵jquery/javascript套用落網頁上
對於後台由零開始既我其實幾難明,上網又好少教學教用mean.io

睇你似係無programming 底
你應該學basic 既programming skill 先
打下個底
另外 back end 你想用咩language?
有好多可以用

回覆 8# iipi

我諗如果你真係想學既話搵本web development 既書跟住來學會好啲。

或者上網報啲online course