寫iOS APP應該點做? 識JAVA,PHP

有個PROJECT本來係PHP+MYSQL

自己識JAVA同PHP, 而家要整ANDROID同IOS APP

唔會用PHONEGAP, 試過太多問題

問題在於寫iOS一定要買MAC機, 好Q煩

Windows寫要裝vmware, 一係買部唔會用既iphone

而家唔知買macbook好, 定買部m7 既windows laptop好

想問下m7, 8gb ram裝vmware行xcode夠唔夠用? 定係直接買macbook?

因為本人極想要WINDOWS機, 如果vmware都夠用絕對唔想買mac

用vm 行macos都可以…但xcode 就…

via HKEPC Reader for Android (專業版)

用VM行xcode有bugs

Suggest you buy a MacBook air for development

via HKEPC Reader for Android

XCode好大食, 真機用都lag, 你仲要VM

回覆 1# ckarea

唔洗諗,寫 iOS 一定唔會 on top of VM,

比啲數據你

iMac 21" 2015 低配 行 Simulator FPS 都唔算高

iMac 27" 2015 clean compile 一個 ~300 個 Swift file 嘅 Project 要 五分鐘

肉酸啲咁形容 寫iOS On top of VM 係浪費自己時間, 時間貴定機貴,人人都有自己一套解釋

不過之前有大學同學的確用 Vm 行 MacOS 寫 iOS App 做 FYP
(係非 Apple 機裝 MacOs 係犯法嘅)

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

寫隻複雜少少既app
Macbook pro i7 16GB行Xcode先叫就剛剛好夠 (唔洗"人等機")
m7+8GB再行VM行Xcode? 祝你好運

仲有,寫ios行simulator都還好,部機唔夠力,寫Android你會叫救命
買部快少少既機係有需要

寫隻複雜少少既app
Macbook pro i7 16GB行Xcode先叫就剛剛好夠 (唔洗"人等機")
m7+8GB再行VM行Xcode? 祝你 ...
梁炳 發表於 2016-7-31 20:13

宜家唸緊個開發環境應該點SET UP

如果一部macbook m5 夠唔夠做哂android同ios app?

主要係一個比賽報分APP, 唔會太複雜

宜家唸緊個開發環境應該點SET UP

如果一部macbook m7 夠唔夠做哂android同ios app?

主要係一個比賽報 ...
ckarea 發表於 2016-7-31 22:16

VM都開發到既,但好lag,好無效率咁做。
每按一下都要load幾秒,同埋好易hand成日見rainbow轉緊.
放係hd幾本上成日hand咁制,放係ssd叫做好d,但耐左都有問題,成日都要reboot.

講真買部mac mini最廢個部都好過係windows 上到行xcode。
係vm行xcode vm 最好比8gb佢,如果唔係唔夠ram,個vm好易抄,同埋幾住勤backup,vm抄左幾次都係開唔返。