[技術討論] 用d apps黎改變自己真實位置,對手機報更系統有冇作用

如題,有d電話咭有定位追蹤同報更系統,用d apps改變自己真實位置起唔起到作用?

佢至少3個發射塔同你既訊號強度黎度距離,呃唔到架喎

佢至少3個發射塔同你既訊號強度黎度距離,呃唔到架喎
chi251155 發表於 2016-8-6 20:01

但佢呢D唔係靠GPS黎定位既咩,其實我都唔太清楚佢原理,師兄你識唔識?

回覆 3# krispc
gps超食電,同埋可以改位置,但發射站強度冇得呃,因為唔係手機嗰邊計,係電訊商後台計。
即係一個web game,client side可以cheat,但將game logic放係server side就冇問題。

係電訊商層面, 用電訊塔/天線嘅信號來計算, 尚有可能.

但以應用商層面, 各位肯定真係可以得到手機同各塔台/天線嘅相對位置?

回覆  krispc
gps超食電,同埋可以改位置,但發射站強度冇得呃,因為唔係手機嗰邊計,係電訊商後台計。
即 ...
chi251155 發表於 2016-8-6 22:54

gps超食電,同埋可以改位置,但發射站強度冇得呃<--又唔可以咁講
GPS 嘅SIGNAL都係你收到乜就係乜,無得改
改嘅係個API話俾個APP 知嘅資料

到最後,個APP都係通過API 去拎呢啲LOCATION 相關嘅資料,即係話要改一定改到
最大分別係GPS 喺DEVELOPER MODE 就提供左個好方便嘅方法去FAKE,如果係發射站嗰類嘅方位,可以要ROOT先有可能FAKE到

不過我唔知"電話咭有定位追蹤同報更系統"到底係點?
如果係電訊商嗰用電話嘅SIGNAL去搵返部電話,咁就真係好似你講係"SERVER SIDE"

加塊大鉛板有冇得呃?

加塊大鉛板有冇得呃?
望月小妖 發表於 2016-8-10 16:54

咩黎

gps超食電,同埋可以改位置,但發射站強度冇得呃
masseffect 發表於 2016-8-10 15:57

ROOT?即係點,唔明

咩黎
krispc 發表於 2016-8-10 23:40

減弱一邊訊號