[測試] 寫Program硬件配置問題

我最近想砌部機用黎寫Program
1) 主要OS為Linux Ubuntu,裝Android Studio
2) 然後裝VM或者Virtual box,裝個window行Visual studio同SQL Server

我想問如果CPU用i7 8核(6900K)同6核(6850K)之間,我值唔值比多幾千。因為唔知道可唔可以例如換來15%的Compile speed,又或者因為更多核分工,部機熱量會減少的好處(睇文章講手機為什麼要多核去減少熱量)。

我最近看了蘋果的Compile時CPU負載,好似無論等1分鐘,半分鐘,都係用左唔到20%CPU資源,感到比較奇怪。讓我覺得可能我的用途,好似多核比單核速度,好似單核速度重要一些。 當然這樣推論,會唔會用4核4.2G那個還要好? 因為而家用緊4核,我覺得砌新機也應該6核,也在預算之內。

還有Mon方面,長時間工作,我也想買一台好的Mon,主要是對眼睛好,睇文章講,LED背光無上一代TN的CCFL背光好,但Eizo又好似解決了部份問題,但感覺就沒辦法回到以前。只能選Eizo的Flex scan系列,還有更好的嗎?

另外你地上網或寫Code時有無裝背景調色,例如黑底白字,剛試了Xcode用Civic,好似感覺舒服好多,終於明白為什麼有些外國程式員會這樣調,白色底其實幾累下。

最後有無師兄有研究幅射,熱之類的問類,因為長時間工作,部機太熱,或者太高幅射,自己會食番哂,或者會反而走向低功耗那邊,例如寧願用Xeon多核低Clock speed,我睇有文章講在Server房工作其實幾傷下。成個配置,我唔介意貴少少,但對身體或者等得更少時間為最終考慮。

回覆 1# kingterry

EPC 唔比討論「安裝MacOS 於非蘋果電腦」

建議你改番佢

但好明顯你未做功課 ,現時要無鑊氣只有砌 6700k / 5820k/ 59xxk 適合

6900k, 6850k 根本完全未 Support

寫 Mobile App 6700k 已經好夠,因為大部份時間你都係 Incremental compile 唔係Clean Build, 低頻多核反而未必有利

但最緊要夠 Ram 打爆 64GB
介個 10 GB Ram disk 比Xcode 放啲 Cache file,
Android studio 開大啲個 6GB Heap 整體感覺都會暢順啲

兩邊同時開住做 Development 都無問題

Syntax highlight 最緊要岩自己,最好每一種 Language 都用同一套自定嘅 color scheme,唔好懶用 default ..., 有必要時,寧手花一兩個鐘時間自己 Tune。

例如每種 Language 都一定有共同嘅語法,我自己都有套色 For Programming,發夢都會記得,呢樣野會極度幫助你 Read 非自己寫嘅 code

底 深灰黑
lanuage specific keyword 深粉紅色
class 淺藍
Protocol/ interface 深綠色
function 淺綠色
local variable 橙色
global variable 深藍
static 斜體
integer long 紫色
String 淺黃
parameter 淺啡
等等...

另外 Visual Studio 岩岩出咗 Mac 版 Preview, 不過 SQL Server 真係有必要用M$?

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

對眼或對人好
可以用https://justgetflux.com/

回覆 2# hihihi123hk

多謝師兄提醒 已馬上刪了。

6900k, 6850k 根本完全未 Support=>係未指Linux?
Visual studio 出咗 Mac 版 Preview => 如果我用Mono,可以代替Visual studio?
SQL Server, 因為之前好多客都用SQL Server,有無咩建議,我現在剛也在定下未來的路線,我寫得太多Language,唔精,搞到之前無心去學好每一樣。自從Apple唔再更新Mac Pro(本來我諗住買,你明白我點解迫住用VM),而手機iPhone 7 粒制搞到咁,又見到華為,小米都開始跑出來,都諗住買小米Mix,之後諗住把重心放在Android,淡出Apple, 但又想開發一些Mono的誇平台,因為有Monotouch可以寫IOS同Objective c. 可以將我現有的Group埋。師兄你有咩建議。

如果咁樣,我等下季Kaby Lake粒7700K, 去到4.2GHz,有測試聲稱,單核的實際能力比這代升了40%。同埋華碩有塊x99版可以行到3200 Mhz Ram(OC), 起Linux師兄知唔知有無鑊氣。

買返 apple 野 如果你有寫iphone 野

macbook pro retina

macbook pro retina
stta800 發表於 2016-11-22 20:45

方便週圍走 無呢個要求可以考imac

Mac mini...

回覆 5# iamgood2

我已經用緊Mac book pro Retina 2012

回覆  iamgood2

我已經用緊Mac book pro Retina 2012
kingterry 發表於 2016-11-22 23:58

啱啦, 轉 mbpr 2016 啦