[技術討論] [疑問] 為什麼還要樂此不疲地製作NATIVE APP?

舉個例子要做個類似 openrice 既 startup 平台, 先做 WEB 唔係比較好d? (成本, 時間, 效用角度)

純知訊性平台做 Native App, 除非有大水喉, 否則我覺得個成本太貴

1. High Development Cost - 開發 IOS 要 Object C / Swift, Android 要 JAVA, 兩個唔同 platform 要唔同 languages / skillset

2. Low Conversion Rate / Low Retention Rate - 用家角度要用個平台就要裝你個 APP, 其實好大阻力. APP Store / Play Store 太多同類棄 APP, 今時今日用家唔會太隨便裝 APP, 大部分用家裝完玩兩玩都好快 delete, 唔會好 active...

3. Performance - 比較 WEB 平台, Native App 可能會 load 得快少少, smooth 少少...不過優勢以經唔明顯. Web Browser 其實做到 Native App 大部分 functions...

唔明..~求高見

根本唔係技術問題
而係老闆啲起條筋
話要有 app, 就有了 app
而老闆吹既時候未必知道仲需要 server side

因為
十個腦細
九個concept停留喺佢自己揼code嗰陣

web 版次次都要download過。你server loading 又大左。重要唔同browser唔同機,你用唔同font大小,web 版個user experiment 其實都要用好多人力物先可以攪好。

你用openrice就知,個web 版係電話勁唔好用。

舉個例子要做個類似 openrice 既 startup 平台, 先做 WEB 唔係比較好d? (成本, 時間, 效用角度)

純知訊性 ...
lancon 發表於 2016-11-25 12:42

而家啲手機愈黎愈勁, Hybrid App 黎講 iOS 有WKWebview, Android 有 Crosswalk, 再加上HTML5 / javascript Framework 亦發展得唔錯

有呢三個因素,相信 Google 近年推緊嘅 Progressive Web App 或者發展咗好耐嘅 Hybrid App 會係下一個主流(以上架比率計)  

兩三四年前,仲用 jQuery + 手打 Css 做過Mobile Web 然後 Pack 埋 App 放上架嘅人會知有幾痛,部部機都唔同效果 又易走位,Webview 超食RAM 然後勁容易彈 App。

但時代變咗,將來我認為做一啲資訊性為主嘅App 做 Progressive Web App / Hybrid App 已經可以做得好好,都係 HKEPC IR 嘅 Roadmap  

https://developers.google.com/web/progressive-web-apps/

AR, VR, Image Processing嗰類當然一定係 Native 啦

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

回覆 4# tsangwailam

Single Page Application 解決到重新 Load 問題

知名 Css Framwork 亦解決到大量排版問題

不過如果間公司怕放 Api 出黎會被人偷哂啲 Data, Server side rendering 一定係最簡單做法,但亦係 User Experience 最差嘅做法(Mobile Web)

我就覺得如果能夠 Build 到一個 豐富嘅 Community / 聲譽,就算你 Open source + Open Data 人地都搶唔走你啲客。

你睇 stackoverflow,有勇氣成個 DB 放出黎

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

回覆 6# hihihi123hk

>>    Single Page Application 解決到重新 Load 問題

我指係再開個個page,唔係跳頁。

其實做唔做apps 都係睇需要,你話功能性如kmb,openrice 衣啲,你做apps真係必須。介紹下公司產品等marketing 野,做web又好似好啲。

回覆  hihihi123hk

>>    Single Page Application 解決到重新 Load 問題

我指係再開個個page,唔係跳 ...
tsangwailam 發表於 2016-11-25 21:09

一般 Single page app

講緊 index.html 只有少於 50kB ,大量 Js / css 會自動 Cache 低,只要 Cache 未過期,第二次起動必定少於1秒

回覆 4# tsangwailam

依家 browser 有 offline application cache, 可以解決次次要 download 個 UI 既問題...

其實以更新角度來看, WEB 更適合 Rapid Development. 有新功能或bugfix, 唔洗再Re-deploy, 然後等 USER 慢慢去 Update 個 APP...

回覆 5# hihihi123hk

Progressive Web App 應該好大潛力

Installable - Allows users to "keep" apps they find most useful on their home screen without the hassle of an app store.
其實係咪即係 Browser URL shortcut?