[有感]而家d野難過10年前好多..

10年前最難算係j2ee....
而家新framework...尤其係javascript o個d...仲抽象過j2ee好多..

但而家個餅大左..又比十年前少左勁人入行..易左搵食係真..

十前年J2EE 先易,   果時JDBC + JSP 己經足夠

之後 apache struts2 己經....  

睇返而家 spring framework...同當初性質及定位完全兩回事...crazy

https://spring.io/guides

學緊ag2 , react....困難到....

如果要汁 ie, mobile, firefox D 位...真係唔想做下去....
(己經完起 responsive web app)

我覺得以前啲難啲,因為啲document 多數都寫得好差,東一啲西一啲,宜家好多都好清楚,同埋有晒package manager,唔駛setup 一倫,又多library用。ide 同 debug工具都進步好多,宜家programmer幸福好多。

我覺得以前啲難啲,因為啲document 多數都寫得好差,東一啲西一啲,宜家好多都好清楚,同埋有晒package man ...
tsangwailam 發表於 2016-11-30 13:08

以前一般跟大佬(公司學) . 唔會錯得太多...而家成日上GITHUB..唔少有暗疾....

以前公司用老反 係容易有資源, 及唔洗開長時OT (以前OT有錢的) .. 生性D 返屋企再學都得..

而家...

回覆 4# 小花猫

我冇跟過大佬,全自學,宜家自學係容易好多。

宜家野野都opensource 喎,重駛乜老反。

回覆  小花猫

我冇跟過大佬,全自學,宜家自學係容易好多。

宜家野野都opensource 喎,重駛乜老反。 ...
tsangwailam 發表於 2016-11-30 13:17

睇下你寫咩啦....有D 企業用 sap s/4 之 類應用層.. 我地 java 有錢買intellij . 冇錢咪 netbeans + spring sts 夾住做....

未計 database.....肺時班 MS SQL 及 Oracle D 友仔入黎開戰....

回覆 6# 小花猫

咁你企業野又唔同。

intellij 真係值得買,personal 非常抵玩。 公司用其實都唔算貴。

回覆  小花猫

咁你企業野又唔同。

intellij 真係值得買,personal 非常抵玩。 公司用其實都唔算貴。 ...
tsangwailam 發表於 2016-11-30 13:30

相對當年D IDE ...算平啦...當年一套 IBM 野, 幾皮野起.....但一套可走江湖

順帶一提:

Intellij personal license 可以係公司用

但公司唔可以幫 developer 買 personal license

有 compiler , 要 strong type 果D  我自己覺得最易學最上手
Javascript 好似點玩都得...勁自由果D...真係想上手睇人地D CODE 都難到想死