除了Java, C#, Obj-C, 仲有邊隻language有異常優秀的IDE?

目前市場上, 有某幾隻language, 擁有特別好用, 強大的IDE
依D IDE在該language佔有龍頭地位, 傲視同群

基本上凡寫該language, 幾乎會覺得, 識揀, 一定係揀果隻IDE
例如
Java = IntelliJ IDEA (己包含Android=Android Studio)
C#/VB = Visual Studio
Obj-C/Swift = Xcode

當然, 絕大部份的language都無咁好彩, 有咁強大的IDE

其實, 除左依幾隻language, 究竟仲有無其他language都有同等地位的IDE, 當中尤其想問C++, 難道咁耐歷史, 就無出過一隻超強大的IDE?

Jetbrain 好多language都優秀,不過得java同python免費

Jetbrain 好多language都優秀,不過得java同python免費
twaiho2003 發表於 10/2/2017 05:08 PM

正解,唔知問黎做乜

Xcode 我唔覺得好用
AppCode 好用啲,只不過佢係二奶命,一 update Xcode 就會令最新版 AppCode 用唔到,要等 AppCode 出返 update

正解,唔知問黎做乜
Jackass_TMxCK 發表於 2017-2-10 19:27

其實唔係咁正解, Jetbrain真係得Java OK, 其他實在難以去到IDEA既程度

例如我用過的php, 同IDEA真係差好遠, 或者係我用得唔夠深入, 亦可能會有人話係language天生特性問題, 但就算係先天問題, 唔係果個級數就唔係果個級數, 不論是甚麼原因

其實唔係咁正解, Jetbrain真係得Java OK, 其他實在難以去到IDEA既程度

例如我用過的php, 同IDEA真係差好 ...
3ldk 發表於 11/2/2017 05:14 PM

你講下有咩問題,我主打用PHPStorm無問題,係咪你唔識set

回覆 1# 3ldk

Swift in XCode  =  SUCK  

Swift in Xcode 炒到喊(打錯 '{'  '}' 可以搞到成版白版無哂 syntax highlight)、無 Refactor、不斷 Crash。

XCode 本身可以 Customize 嘅 Syntax highlight 太少、 字體連行距都無得隔(要用字型去 WorkArround), 佢啲 Tab 完全唔 friendly    你應該係條 List 度移除番佢

如果有人話 XCode 好用,我諗九成九因為佢未用過 Jetbrain 嘅 IDE

Swift in AppCode , 仲算 Stable 起碼唔會炒但仲有好大改善空間,有啲 Syntax 仲未 Parse 得好好

例如我用過的php, 同IDEA真係差好 ...
3ldk 發表於 2017-2-11 17:14

認得唔好係因為你無打 Php Doc   如果你唔信,你可以試下打返 Standard PHP Doc format,  一打完就會認到(飛得番過去)

PHP 本身就係 Weak type,本身已經無可能做到 Type-to-Type 嘅 indexing , 所以 PHPStorm 係大量運用咗 PHP Doc 去做 Parsing,

所以如果你用出名啲嘅 Library 有齊哂 Doc 會認得好好,但相反你用土炮 Framework 乜 Doc 都無,可以差到同 Text-editor 一樣

回覆  3ldk

Swift in XCode  =  SUCK  

Swift in Xcode 炒到喊(打錯 '{'  '}' 可以搞到成版白版無 ...
hihihi123hk 發表於 2017-2-11 18:40

Swift 3 Xcode 8 sofar ok 啦,其實 xcode 設計方向同用法跟 Intellij 唔太一樣姐,customize 比較少,但我覺得都算幾好用呀,係 interface builder 大食左些少...

Swift 3 Xcode 8 sofar ok 啦,其實 xcode 設計方向同用法跟 Intellij 唔太一樣姐,customize 比較少, ...
reXxx 發表於 2017-2-13 20:49

唔知你有無寫 Functional ,或者用 RxSwift

複雜少少嘅 Closture 已經炒到喊,無錯係成隻 Xcode 炒,Swift 去到 3 個 Type inference 都做得未夠好

有時 Syntactically + Type correct , 但佢認唔到,係咁出 Compile error ,要人手加番啲 Type 先行到 Compile 到

而家長期都用 App Code

P.S. Xcode 8.2 iMac 5k 2014 i7 32GB RAM

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone