有乜cms/wiki特別適合放公司員工的技術文章

有D公司會將技術文章分類, 放上網公開分享, 以下係其中一例
https://www.ibm.com/developerwor ... gym_demo/index.html

我亦都希望將公司netdrive入面散收收既技術文章集中一齊分類好, 儲放係一個system入面
未知能唔能夠公開share, 不過就算公開share, 都唔需要有評論功能

唔知有無人有做過依D開心share既公司, 有類似經驗呢?

想知道

1. 有邊個cms特別適合作依種用途? 即係盡量唔洗裝plugin, 盡量唔洗, 盡量唔洗set野, 原裝就好fit依種目的
2. 如果作為一個比員工寫技術文章, 再分享出去, 其實cms好D定wiki好D?

小弟正好做緊同一樣嘢。我地揀咗用 Gitlab,一來 Open Source;二來用 Code repository oriented organization 方便 IT Project;三來我地 MVP 用 gitlab.com,零 overhead 就可以 get started,方便用嚟說服公司同同事呢樣嘢有價值。

同時有同事提出想用 Phabricator。我自己驟眼睇落覺得有啲太複雜,但未真正用過。

遲啲會有個 decision table compare 呢兩個 platform。師兄有興趣嘅話我再 upload 上嚟。

gitbook?

via HKEPC Reader for Android

小弟正好做緊同一樣嘢。我地揀咗用 Gitlab,一來 Open Source;二來用 Code repository oriented organizat ...
justlazy 發表於 2017-2-21 16:05

我就覺得依兩個都唔適合, 如果用黎管理source code就唔錯既, 但文章既野, 唔一定係source code, 可能係一D research, 又或者和程式無既的東西
同埋如果將來真係要share比大眾睇, github咁既外觀就好似唔係咁適合

至於你做緊既野, 我都可以比到少少意見, 我就用開gogs, 簡單易用, 又係放係自己server, 100%自己control

其實上面都有師兄講左Gitlab,Gitlab入面既Wiki都已經好用,不過係per Repo用
用法可以係開一個Repo淨係用個wiki來share article
但本身唔用Git既話,起個Gitlab都幾浪費,因為要求唔低

有個新潮少少既系統叫Ghost https://ghost.org/features/,都係用Markdown format寫,應該都易用的

分享出街就起個wordpress Blog吧,無咩方便得過佢

其實上面都有師兄講左Gitlab,Gitlab入面既Wiki都已經好用,不過係per Repo用
用法可以係開一個Repo淨係用 ...
梁炳 發表於 2017-2-21 22:45

其實如果要用wiki的話, 係有好多純wiki的software的, 如果用果D software的話, 其實就唔洗怕因為不用git而浪費resources
不過咁亦會返回去最初既問題, 就係cms同wiki之間, 應該點揀?

其實如果要用wiki的話, 係有好多純wiki的software的, 如果用果D software的話, 其實就唔洗怕因為不用git ...
3ldk 發表於 2017-2-22 01:31

問題係純wiki已經唔多人開發,通常功能比較舊,以前玩過Wikipedia果隻Mediawiki設定起上來都幾煩,想整個upload圖都搞唔掂,就算只用wiki, 我覺得Gitlab都係比較好用的 (而且我覺得任何一間IT公司都應該要用git)
不過都係得幾條友既話,我以前都試過Dokuwiki就夠簡單,DB都唔洗,可以anonymous edit,account都唔洗開
再唔係就用我講過的Ghost, 比較似介乎cms和wiki之間的東西

點解要cms vs wiki? 出街同內部用都係要分開架啦,內部用一定係wiki

呢到有無師兄用phpstorm 寫code? 如果用gitlab, Gogs 來host 自己private local git server, phpstorm 點樣access 佢?

公司用confluence,自己用Pmwiki+plugin

呢到有無師兄用phpstorm 寫code? 如果用gitlab, Gogs 來host 自己private local git server, phpstorm 點樣 ...
takayo72 發表於 2017-2-22 05:31

其實用其他git tool處理返git既事唔ok嗎?
我自己就用開sourcetree, android studio成日自動add左我個git入去, 要我手動remove
個人就覺得用專門的git tool好過用ide入面個git