如果parse html, 覺得用乜最方便?

如果綜合各langnage現有的library, 同埋該language本身的特性, parse html用邊個language最方便?
初步有三個選擇, php, java, node.js, 除左依三個, 有其他更方便的話都可以

當然, 我明白最方便一定係用javascript, 原生就係用黎咁做, 但始終依個只係一個browser上既language, 限制太多

如果綜合各langnage現有的library, 同埋該language本身的特性, parse html用邊個language最方便?
初步有三 ...
3ldk 發表於 2017-3-25 18:00

cherrio 可以做 server side parsing

Nodejs 用

而家隻 HKEPC IR Parse 緊 EPC 啲 Html 都係用緊佢

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

https://github.com/jOOQ/jOOX
jQuery on Java, 好方便

jQuery on Java, 好方便
KinChungE 發表於 2017-3-25 18:23

java的話, 我以前係用開jsoup, 一直以為jsoup係java入面最強大的
不過佢講到自己幾咁好, 又講到jsoup幾咁差, 咁依個joox其實係咪java中最多人用?

用開node.js

一定係nodejs啦

java的話, 我以前係用開jsoup, 一直以為jsoup係java入面最強大的
不過佢講到自己幾咁好, 又講到jsoup幾 ...
3ldk 發表於 2017-3-26 05:56

最大問題係好多HTML本身唔well formed
一用D標準既library就爆個exception出黎, 即刻玩完

最大問題係好多HTML本身唔well formed
一用D標準既library就爆個exception出黎, 即刻玩完 ...
KinChungE 發表於 2017-3-26 13:42

應該好少人會選擇用 static typing 嘅 language 做 parsing

定好哂啲 schema , 啲 website 一郁就玩完

唔定啲 schema 根本發揮唔到 static typing 嘅優點

應該好少人會選擇用 static typing 嘅 language 做 parsing

定好哂啲 schema , 啲 website  ...
hihihi123hk 發表於 2017-3-26 16:17

你咁講, 即係好少人寫bot抽iPhone

你咁講, 即係好少人寫bot抽iPhone
KinChungE 發表於 2017-3-26 16:39

_ 做嘅野就算 _ 數啦

不過搶 iPhone 唔係好洗 Parse HTML,可能只係用兩三句食 SMS Code 就完, 之後已經係自動 Submit