請問用 excel 做唔做到類似 google form 既 function?

想收集一 d 表格/問卷, 但唔想資料經過第三方

用 MS Office 既工具如 excel 可唔可以做到類似 google form 既功能?

即是:
1. 發一張空白表格 (excel format) 比10個用家, 每人填左個 excel 後save as 左一個 file name 再比返我.
2. Excel 可唔可以將所以 li d file 既 data 合做一張 spread sheet? (如在每張表格上的B2格是名字, 合並後的大spreadsheet 就把所有B2 格放到 spreadsheet 的 Colum C)

有d 1999, 謝謝大家幫忙.

Excel Online 版有

Excel Online 版有
justiceice 發表於 2015-8-12 02:01

online 版?

點解唔直接用 google form ?

Access 可以自己Build Form 但你一定要識SQL先有得玩

online 版?
deardaniel2000 發表於 2015-8-12 12:06

係呀
https://office.live.com/start/Excel.aspx

點解唔直接用 google form ?
a090203 發表於 2015-8-12 17:59

因為資料唔可以流去第三方機構 li 個限制。

google form 真係最最最簡單既方法。

係呀
justiceice 發表於 2015-8-16 01:30

用 online 版係咪即係資料都會流出去第三方機構?

回覆 8# deardaniel2000

係, ONLINE版都一樣

想問下你原先想用咩方法收回表格/問卷
如果用EMAIL RECEIVE 都會落係第三方機構

用USB 手指? 內聯網?

回覆  deardaniel2000

係, ONLINE版都一樣

想問下你原先想用咩方法收回表格/問卷
如果用EMAIL RECE ...
a090203 發表於 2015-8-17 18:13

公司有自己mail server咪唔會囉.