[求救] Excel formula 一問

如圖

如果我要得出剛剛過期(譬如係16/9/2015之前)的apple的cat#, 答案即係104, 條formula應該點寫?

1. =IF(TODAY()>B2,D3,"N/A")
複製代碼
將FORMULA入落D2再由D2 抽落去就係

*注意: 上面條式 今日當天係唔計過期

回覆 1# fanendor

=INDEX($A$2:$C$7,MATCH(TODAY(),$B$2:$B$7,1),3)    當天計過期

=INDEX($A$2:$C$7,MATCH(TODAY(),$B$2:$B$7,1)+1,3)   當天係唔計過期

回覆 3# ed1

Ching差少少呀, 如果中間加多行banana, 條式會得出111而唔係apple的104

回覆 4# fanendor

{=INDEX($C$2:$C$8,MATCH("Apple",IF(TODAY()>$B$2:$B$8,$A$2:$A$8),1))}

ps: this is array formula by pressing CTRL+SHIFT+ENTER to input in cell

回覆  fanendor

{=INDEX($C$2:$C$8,MATCH("Apple",IF(TODAY()>$B$2:$B$8,$A$2:$A$8),1))}

ps:  ...
ed1 發表於 2015-9-16 23:16

借帖一問,師兄知唔知點解有啲式一定要Ctrl + Shift + Enter先會正常,而有啲又唔使。
以咩為修件作判斷呢?

回覆 5# ed1

掂呀! 感激

借帖一問,師兄知唔知點解有啲式一定要Ctrl + Shift + Enter先會正常,而有啲又唔使。
以咩為修件作判斷 ...
mdws2002 發表於 2015-9-17 11:05

因為IF(TODAY()>$B$2:$B$8,要判斷多於一個 expiry date,故要用到列陣方法既公式

回覆 5# ed1

=INDEX($C$2:$C$8,MATCH("Apple",IF(TODAY()>$B$2:$B$8,$A$2:$A$8),1))
請教師兄,
1. Formula最後的1是否指定比對的方法!
(先作遞增,然後找等於或僅次於的值?)
2. 用IF作為陣列對比時,有沒有既定的規限!?
3. Index是否要有2個參數(行和列)!?但見條formula只有match所得的參數

麻煩晒!

因為IF(TODAY()>$B$2:$B$8,要判斷多於一個 expiry date,故要用到列陣方法既公式
ed1 發表於 2015-9-17 12:16

即係假設,我以一個簡單嘅例子嚟問。
正常情況使用IF,一般係用IF(A2>B2),用A2同B2作對比,就咁輸入完成就可以。
但係如果我用IF(A2>$B$2:$B:$8),用A2嚟同B2到B8中嘅項目嚟對比,就要按Ctrl + Shift + Enter用陣列式,啱嗎?