諗唔惦, EXCEL 加總

如圖中想將A,B 計成 D,E的效果

點樣計呢就係好似B1,總數係85410係B1至B6 的大數, B7 的239538就係B7-B14的大數,B1的大數數量加埋就係15,即係D1的效果
宜家要人手睇人手計, 如果函數OR VBA有無方法計到出黎

D7 係36先岩, 人手好似計錯,所以先想用EXCEL COUNT出黎準確D

師兄, 睇吾明你上面段野. 係咪有地方寫錯咗? 另外,

1) 大數的意思係咪某個RANGE入面的最大的數?
2) 點樣去區分個RANGE B1..B6 同 B7..B14?

回覆 2# Ponya

簡單D講, A欄係數量, B欄係總值, 不過個總值就計曬係B1果度, 咁宜家要計B1的數量,數量就係由A1-A6的數量,即係15, 宜A7開始就係第二個黎

回覆 2# Ponya

1) A1-A6的大數就係B1,  A7-A14大數就係B7, 之下有數百行....
2) 無區行,因為佢係不規則,即係唔一樣係B1..B6.  B7-B14

VBA可以做到. 剛寫左一個, 個file點樣比你?

又或者你有冇寫開vba? 有既話直接將code貼係度都得.

回覆  Ponya

1) A1-A6的大數就係B1,  A7-A14大數就係B7, 之下有數百行....
2) 無區行,因為佢係不規則, ...
speed 發表於 2016-5-24 01:30 PM

咁你係點樣分GROUPING?

回覆 5# myricky

PM左你

回覆 6# Ponya

我宜家係人手做,將A1-A6加埋, 填在D1度,然後將A2-A6 成行DEL, 如此類推

當B唔係0,就代表新一段?
係就咁

D列係計算步驟
D列底黃格係例外,唔跟其他公式

回覆 5# myricky

我VBA 識少少,不過我都識少少執返D數值