請教-在EXCEL如何在A2打入會員號會在B2顯示姓名

小妹想問一下
我在同一個FILE內,SHEET 2 做了一個DATA BACE
我想係SHEET 1裡,當我在A2打入會員編號會自動在B2顯示對應姓名

SHEET 2 已有會員編號及姓名

SHEET 1 於A2建入00001,會自動在SHEET 2 找出對應的姓名並填入B2格
sheet 1.jpg

要用邊一個或幾個函數去做?

--------------------------------------

剛剛找到了一D類似網頁,跟住做,並修過一下,終於出到我想要
但我唔係太清楚點解會出到,如有師兄/姐,可以解釋一下就好,
我先在SHEET 2 定義左張SHEET為會員DATA
用了以下
=VLOOKUP(A2,會員DATA!會員DATA,3,0)

VLOOKUP 係正正要黎做你果個功用的. 有分VLOOKUP 同 LOOKUP  (或者易明D我喜歡叫佢做HLOOKUP).
V 係打直去SEARCH, H 係打橫去SEARCH.
VLOOKUP(A2,會員DATA!會員DATA,3,0)

A2 << 係你要電腦去找的資料, 好似圖書館的索書號咁. 你比呢個佢, 佢就會找個書名比你.
會員DATA!會員DATA << 中間呢一段係要比佢找的範圍. 叫電腦在呢個地方找.

3  << 第三個要填的就係叫電腦找到後比番咩資料你, 你寫3, 即係佢拿住索書號, 佢就會比佢個DATABASE 入面第三行的野你. 你寫2 就比第二行. 以你的圖為例, 佢會比B 果行的資料你.

0 << 就指TURE & FALSE,  呢個地方只能填0 或者1 , 分別就佢電腦找唔到資料時, 你要唔要佢比D 最相近的答案你.  有需要先用就OK, 睇餸食飯.

我都係粗略咁答下, 普通用家一名, 其他等專業師兄答吧.
或者你在EXCEL 按F1 可以有EXCEL 的教學.
其實上GOOGLE 都有好多教EXCEL 的網頁. 慢慢學下學下就會.

VLOOKUP 係正正要黎做你果個功用的. 有分VLOOKUP 同 LOOKUP  (或者易明D我喜歡叫佢做HLOOKUP).
V 係打直去S ...
yuet_wah 發表於 2016-5-31 10:02

感謝解答

回覆 1# chi333

=VLOOKUP(A2,會員DATA!會員DATA,3,0)

簡單d講係搵返 A2的00001的資料去 會員DATA!會員DATA內的第3行數據, 0 代表絕對值