點先打到呢個表

姓名 學科 哥度點先可以咁分開?
我用一個cell自行畫一條斜線佢個格式無變都係一個cell唔會分開兩個比我入

姓名 學科 哥度點先可以咁分開?
我用一個cell自行畫一條斜線佢個格式無變都係一個cell唔會分開兩個比我入 ...
videocd 發表於 2016-10-7 19:02

咁樣得唔得?

回覆 2# mdws2002

學到野

mdws2002 發表於 2016-10-7 21:05

thx i tried its first method working fine

學到野 thx

mdws2002 發表於 2016-10-7 21:05

how to do it in excel?

how to do it in excel?
200644600 發表於 2016-10-14 10:15

Excel本身唔係已經好易做到?
係儲存格上right click,揀「儲存格格式」,然後到「外框」加對角線後按「確定」。

係儲存格上輸入第一行文字,然後按「Alt + Enter」,輸入第二行文字。
用空白格嚟調整合式嘅位置。

Excel本身唔係已經好易做到?
係儲存格上right click,揀「儲存格格式」,然後到「外框」加對角線後按「 ...
mdws2002 發表於 2016-10-14 11:42

that is too manual...

that is too manual...
200644600 發表於 2016-10-14 11:51

就是下下用mouse,所以我現在反而覺得MS office(由2010 version起)仲難上手。

就是下下用mouse,所以我現在反而覺得MS office(由2010 version起)仲難上手。 ...
shadowguy 發表於 2016-10-14 12:05

用空格就位好麻煩,同埋好易郁到,一轉col width / row height就走位