不能直接開啟excel file

請教今朝突然所有excel file不能直接開啟,只可以先開excel worksheet,再開啟舊檔案.

現用緊Win 10, Office 2007.

請問那裏出問題?

謝謝!

請教今朝突然所有excel file不能直接開啟,只可以先開excel worksheet,再開啟舊檔案.

現用緊Win 10, Office ...
tere5 發表於 2017-3-16 14:42

不能直接開啟

請詳細說明之

不能直接開啟

請詳細說明之
myricky 發表於 2017-3-16 15:21

我估係不能double click excel file去開﹐而係先開excel﹐在入面選open file。

PS. 我在其他人的電腦見過﹐不過PC唔係我﹐所以無理會﹐亦無問點去處理。

我估係不能double click excel file去開﹐而係先開excel﹐在入面選open file。

PS. 我在其他人的 ...
peter_chan 發表於 2017-3-16 15:30

我就係問緊佢, 點樣不能直接開囉. 等如有人話一句boot唔到機, 究竟係hang左係bios個位, boot boot下不停reboot, blue screen定點先. 乜都唔講, 人地點幫佢呢.

就係peter_chan兄講一樣!

我就係問緊佢, 點樣不能直接開囉. 等如有人話一句boot唔到機, 究竟係hang左係bios個位, boot boot下不停r ...
myricky 發表於 2017-3-16 15:45

如果係我講的情況﹐有什麼方法處理?

ps. 唔好問我彃什麼MESSAGE開唔到﹐因為我只係路經見到﹐部機唔係我所以無理佢。

不能直接開啟

請詳細說明之
myricky 發表於 2017-3-16 15:21

tere5 發表於 2017-3-16 15:50

你仲未明我講乜

不如我講白D喇... double click個excel後開唔到, 係指完全冇反應(好以冇click過一樣), 定係有句error msg彈出黎? 嘔血...

你仲未明我講乜

不如我講白D喇... double click個excel後開唔到, 係指完全冇反應(好以冇click過一 ...
myricky 發表於 2017-3-16 17:02

Sorry, 係有出error msg彈出

" There was a problem sending the command to the program."

Thanks !!

Sorry, 係有出error msg彈出

" There was a problem sending the command to the program."

...
tere5 發表於 2017-3-16 17:20

excel file (xls, xlsx etc)你部電腦default左用咩program開?