請問以下既EXCEL橫條圖有冇特別叫法?

請問以下既EXCEL橫條圖有冇特別叫法?
(唔知叫咩名堂, GOOGLE 唔到教學方法)

不知有無"正統"方法。

試下用橫條圖,並且將其中一組的數值改為負數(ie. 向左)就可以做出類似你想要的效果。

回覆 2# C_Law

我就系想搵黎學, 不過得大陸網, 大陸叫對稱橫條圖, 我想搵D台灣或國外既教學睇, 但唔知台灣或國外叫咩名, 搵唔到

再保充小小,入去 X-軸的格式,將"數值"的"類別"改為"自訂",新增一個"格式代碼":
#,##0;#,##0
其實即係修改第一行類型,將個負號刪除。選用這個新增的格式,X-軸的 Label 就會左右兩邊都顯示做正數。

回覆 4# C_Law

Thank You!!  就系呢樣野喇

我就系想搵黎學, 不過得大陸網, 大陸叫對稱橫條圖, 我想搵D台灣或國外既教學睇, 但唔知 ...
bongbong3481 發表於 2017/3/25 16:33

打橫一行行的叫 Bar chart。打直一楝楝的叫 Column chart。

我在 2# 用的係叫 Stacked bar chart。我估 1# 那種分開左右兩邊的圖都應該屬於 Stacked bar chart 的一種 Sub-type,但我都不知正式名稱。

回覆 6# C_Law

GOOGLE Stacked bar chart,  搵到個名好似叫 Butterfly Chart       MANY THANKS!!!